Amikor az e-mail marketing útján haladsz, nincs gyorsítósáv. Egy nyerő e-mail stratégia kialakítása időbe telik, és minden kampány egy tanulási tapasztalat. Élvezd tehát a vezetést, és ne felejtsd el megünnepelni az apró győzelmeket az út során.

Bár igaz, hogy az iparági referenciaértékek némi betekintést nyújthatnak az e-mailek teljesítményébe, a te iparágadban senki más nem állít elő ugyanolyan tartalmakat, mint te, vagy nem ugyanazoknak a feliratkozóknak juttatja el azokat.

A saját mutatóid és az iparági szabványok összehasonlítása ugyan adhat némi támpontot, de sokkal fontosabb, hogy a saját e-mail kampányaid javítására koncentrálj. A megfelelő e-mail mérőszámok nyomon követésével lassan apró változtatásokat hajthatsz végre, és optimalizálhatod e-mail kampányaidat.

Mik azok az e-mail marketing mérőszámok?

Az e-mail marketing mérőszámok azok a kulcsfontosságú teljesítménymutatók (KPI-k), amelyek segítenek az e-mail marketingkampányok teljesítményének mérésében. Az e-mail marketing KPI-k célja, hogy olyan lépcsőfokokat biztosítsanak neked, amelyek végső soron egy magas szintű célhoz vezetnek. 

Kitűzheted magadnak például az alábbi célt: “Idén 20%-kal szeretném növelni az ügyfélkörömet”. Egy ilyen magas szintű cél elérése nem egy 1 lépésből álló folyamat. Az olyan e-mail marketing KPI-k, mint a megnyitási arányok és az átkattintások lehetővé teszik, hogy mérd az e-mailek teljesítményét, és rövid távú célokat tűzz ki, amelyek végül elvezetnek oda, ahová el szeretnél jutni.

Fontos, hogy ne csak egy vagy két KPI-re koncentrálj, hanem többféle mérőszámot vizsgálj, hogy megtudd, hogy az e-mail kampányaid minden szempontból jól működnek. A legtöbb e-mail szolgáltató, mint például a MailerLite, nyomon követi az e-mail marketing mérőszámokat, és megjeleníti azokat a műszerfalon és a kampány jelentésekben.

Ezeket a mérőszámokat más marketingeszközökkel, például a Google Analytics-szel együtt is használhatod a teljes digitális marketing teljesítményed nyomon követésére.

E-mail marketing mérőszámok, amikre érdemes odafigyelned

Ebben a cikkben bemutatom azt a 7 legfontosabb e-mail marketing mérőszámot, amelyet nyomon kell követned, hogy magasabb szintre emeld az e-mail marketingedet.

1. Megnyitási arány 

Az e-mail megnyitási arány a kampányodat megnyitó címzettek százalékos arányát méri. A megnyitási arányok nyomon követése megbízható jelzést ad arról, hogy kampányaid mennyire jól teljesítenek egy adott demográfiai csoportnál. Ha a megnyitási arány magas, az arra utal, hogy a korábbi e-mailek (és a tárgysorok) rezonálnak a célközönségre.

A MailerLite-ban az egyes  kampányok megnyitási arányait az elküldött mappában, valamint a kampányjelentésekben és a műszerfalon is megtalálod.

Hogyan lehet javítani a megnyitási arányt?

Tárgysorok A/B tesztelése

Az A/B tesztelés egy olyan módszer, amellyel meghatározható, hogy két e-mail kampány közül melyik fog jobban teljesíteni. Egy A/B split kampány létrehozásakor megváltoztathatsz egy változót, például az e-mail tárgyát, hogy megnézd, melyik tárgysor hozza a legjobb megnyitási arányt.

Számok beillesztése a tárgysorokba

A blogbejegyzésekhez hasonlóan a számot tartalmazó e-mail tárgyak is magasabb megnyitási arányt eredményeznek. Csak ügyelj arra, hogy teljesítsd az ígéretedet. Ha a tárgysor a következő: “5 módja annak, hogy hálószobát tervezzünk kis költségvetésből”, akkor feltétlenül legyen 5 példa a levélben.

A feladó legyen konkrét személy

Tedd személyesebbé a leveleidet úgy, hogy élő személy legyen a feladó. Ha például a feladó nevének beállítása “Blair from Interior design co.”, a feladó címének pedig “blair@interiordesign.co”, az sokkal személyesebb élményt nyújt, mint a “Interior design co.” és a “noreply@interiordesign.co”.

E-mail fejléc hozzáadása

Az előfejléc szövege az az előnézeti szöveg, amely az e-mail tárgysorát követően jelenik meg a postaládában. Ez segít feliratkozóknak abban, hogy mire számíthatnak a leveledben. Egyetlen izgalmas mondat jelentheti a különbséget aközött, hogy valaki az e-mailt megnyitja vagy nem.

Használj automatikus újraküldési kampányokat

Ez a hatékony prémium funkció lehetővé teszi, hogy olyan kampányt állíts be, amely egy meghatározott idő után automatikusan újra elküldi azoknak az eámailt, akik nem nyitották meg. Még azt is beállíthatod, hogy az automatikus újraküldésnek más legyen a tárgya, hogy a feliratkozók ne érezzék úgy, hogy bombázod őket.

2. Átkattintási arány (CTR)

Egy másik mérőszám, amelyet már biztosan ismersz, az átkattintási arány, más néven “kattintási arány” vagy egyszerűen “CTR”. A CTR a kampányodra történő egyedi kattintások számát méri a feliratkozók számához viszonyítva. Ha a kattintási arány magas, az azt jelenti, hogy az e-mail tartalma meggyőző, és a cselekvésre való felhívás (CTA) erős.

A MailerLite-ban minden egyes kampány CTR-jét megtalálhatja az elküldött mappában, valamint a kampányjelentésekben. A havi CTR-t a műszerfalon találod.

A prémium felhasználók bekapcsolhatják a kattintási térképeket is, így láthatod, hogy a legtöbb feliratkozó hol kattint az e-mail kampányodon belül.

Megjegyzés: Az átkattintási arányt az elküldött e-mailek teljes számához viszonyítva mérik, nem csak a megnyitott e-mailekhez. Ha többet szeretnél megtudni a kattintás-megnyitás arány kiszámításáról, ugorj le a 6. pontra.

Hogyan javíthatod az e-mail átkattintási arányt?

Szegmentáld a feliratkozóidat

Az e-mail szegmentálás az a gyakorlat, amikor az e-mail listádat különböző csoportokra osztod. Az e-mail marketingben nem létezik olyan, hírlevél, ami minden feliratkozóra ugyanúgy hat. Ezért a lista különböző tényezők alapján történő szegmentálása segít a feliratkozók elkötelezettségének javításában. Minél relevánsabb az e-mail tartalma a közönséged számára, annál valószínűbb, hogy továbbra is interakcióba lépnek veled. 

Szegmentáld feliratkozóidat abban a pillanatban, amikor feliratkoznak a hírleveledre, azáltal, hogy az űrlapokon belül érdeklődési csoportokat is megadsz.

Vagy ha többet szeretnél megtudni meglévő feliratkozóidról és érdeklődési körükről, próbálj meg egy kérdőívesi blokkot is beilleszteni a hírleveledbe. Válaszaik segítségével kisebb, célzott csoportokra oszthatod a feliratkozókat.

 Készíts kampányt interaktív tartalommal

A beágyazott felmérések és kvízek mellett a MailerLite számos interaktív e-mail blokkot kínál, amelyeket kifejezetten a feliratkozók bevonására terveztek, köztük cikkblokkokat, videoblokkokat, beágyazott közösségi média posztokat, különböző e-kereskedelmi blokkokat, sőt még egy RSVP blokkot is.

Vegyük például a cikkblokkokat: Ahelyett, hogy a hírlevelében elárulnád az összes információt, a weboldaladon található hosszabb cikk kivonatával felcsigázhatod a feliratkozóidat.

Tipp: Küldj teszt e-maileket Tartsd szem előtt, hogy a különböző e-mail kliensek másképp formázzák a hírleveleket. Teszteld a kampányaidat több e-mail klienssel, hogy megbizonyosodj arról, hogy minden olvasód meg tudja nézni a tartalmaidat.

Tegyél megosztási lehetőségeket a levélbe

A hírlevél megosztására vonatkozóan 2 lehetőséget adhatsz a feliratkozóknak: Közösségi megosztás vagy továbbküldés egy barátnak.

Ha a MailerLite drag & drop szerkesztőjét használod, akkor a hírlevél tartalmába vagy láblécébe közösségi megosztási blokkokat is beilleszthetsz. Ezek a blokkok tartalmazzák a népszerű közösségi médiaplatformokra, például a Facebookra, a LinkedInre és a Twitterre mutató megosztási linkeket, valamint egy továbbküldés gombot.

 Utóirat rész hozzáadása

Az utóiratokat az e-mail marketingesek gyakran használják arra, hogy az üzenet végére egy további megjegyzést tegyenek. Egy utolsó, ütős gondolat, amely elgondolkodtatja az olvasót. Az utóiratot arra kell használnod, hogy felhívd a figyelmet az ajánlatod azon aspektusaira, amelyekről úgy gondolod, hogy a feliratkozót érdekelni fogják. 

 Hozz létre egy működő CTA-t

Egy erős felhívás minden hírlevélben garantáltan javítja az átkattintási arányt.

A call-to-action minden jó e-mail kampány kritikus eleme, amely útmutatásként szolgál az olvasó számára, hogy mit tegyen a továbbiakban. Ahhoz, hogy a CTA hatékony legyen, fel kell csigáznod az olvasó érdeklődését. A hírlevélben kifejtett történetnek el kell érnie egy csúcspontot mielőtt a CTA-t hozzáadnád.

3. Bounce rate

A Bounce rate  vagy visszapattanási arány azon feliratkozók számát jelenti, akik nem kapták meg a kampányt, mert az e-mail címük érvénytelen vagy más módon nem kézbesíthető.

A visszapattanási arány nyomon követésekor fontos, hogy megértsd a különbséget a kemény és a puha visszapattanások között. Rövidenösszefoglalva, a puha visszapattanások átmenetileg nem kézbesíthetőek, míg a kemény visszapattanások tartósan nem kézbesíthetőek.

Ha a MailerLite-ot használod, a kampányjelentésedben megtalálhatod a kampányok egyedi visszapattanási arányait.

Ha magas a visszapattanási arány, akkor e-mail feladói hitelessége veszélyben van. Ha a hitelességed sérül, az e-maileid automatikusan a spam mappában fognak landolni.

A visszapattanási arányok nyomon követése és az e-mail lista megfelelő kezelése tehát segít fenntartani a jó feladói reputációt és optimalizálni az e-mail kézbesíthetőséget.

Hogyan javítható a visszapattanási arány?

Ellenőrizd e-mail listádat

Az érvénytelen címeket tesztelheted és eltávolíthatod az e-mail listádról anélkül, hogy károsítanád a feladói hírnevedet.

Használj engedélyen alapuló (opt-in) e-mail listákat

A visszapattanások elkerülésének legjobb módja, ha csak azoknak küldesz minőségi tartalmat, akik kérték azt. Az e-mail marketing szépsége abban rejlik, hogy a feliratkozóid kedvelnek téged, és szeretik a mondanivalódat.

Ha még csak most kezded, csábító lehet egy e-mail lista megvásárlása, de hidd el, ha azt mondjuk, hogy egyszerűen nem éri meg. A vásárolt e-mail listák nagyobb valószínűséggel vannak tele érvénytelen e-mail címekkel. Ennek eredményeképpen a visszapattanási arányod idővel növekedni fog.

Engedélyezd a dupla opt-in-t az e-mail feliratkozási űrlapjaidon, hogy a feliratkozók megerősítsék a feliratkozásukat egy megerősítő e-mailben. Ez megakadályozza, hogy “botok” kerüljenek fel az e-mail listádra.

Kerüld az ingyenes e-mail domainek használatát

Ha ingyenes e-mail tartományt használsz, mint például az “@gmail.com”, akkor drámaian megnő az esélye annak, hogy e-mailjeidet spamként jelölik meg az e-mail szolgáltatók. Ennek eredményeképpen az általad küldött levelek hitelessége megkérdőjelezhető lesz, ami viszont az e-mail visszapattanási arányok növekedéséhez vezet.

4. Leiratkozási arány

A leiratkozási arány a kampányok bármelyikéről leiratkozott címzettek száma. A magas leiratkozási arány arra utal, hogy a hírlevél stratégiád néhány aspektusa gyenge (feliratkozói szegmentáció, tárgy, e-mail gyakoriság), és alaposabban meg kell vizsgálnod az  e-mail kampányaidat.

A MailerLite-ban az egyes kampányok leiratkozási arányát a kampányjelentésben, valamint a havi leiratkozási arányokat a műszerfal oldalon találod.

Hogyan javíthatod a leiratkozási arányt?

Kerüld a túl sok e-mail küldését (ha nem muszáj).

A közhiedelemmel ellentétben valójában semmi baj nincs azzal, ha hetente több mint 7 hírlevelet küldesz, feltéve, hogy van valami értékes mondanivalód. Ha e-mail marketingről van szó, a minőség mindig jobb, mint a mennyiség. Ha sekélyes, nem sok értéket kínáló hírleveleket küldözgetsz, a feliratkozóid nagyobb eséllyel mondanak búcsút neked.

Ne küldözgess tehát hírlevelet csak azért, mert muszáj. Ne felejtsd el, hogy az elküldött e-mailek száma nem számít, amíg megtalálod azt a ritmust, amely lehetővé teszi, hogy olyan e-maileket készíts, amelyek érdeklik az embereket.

Hozz létre csoportokat a feliratkozók érdeklődése alapján

A feliratkozási űrlapon adj lehetsőéget a feliratkozóknak, hogy kiválasszák az őket érdeklő témákat. Így már az első naptól kezdve releváns e-mail tartalmakat küldhetsz nekik.

Az érdeklődési csoportok segítségével megtudhatod, hogy a feliratkozók mely témákról szeretnének a leginkább hallani, vagy akár azt is, hogy milyen gyakran szeretnének frissítéseket kapni.

Ha a feliratkozók pontosan akkor kapják meg az általuk kért információkat, amikor kérik, nagyobb valószínűséggel maradnak és folytatják hírleveleinek olvasását.

Optimalizáld a leiratkozási oldaladat

A leiratkozási oldal tartalmaz egy kérdőívet, amely kiváló eszköz arra, hogy megtudd, miért lépnek ki a feliratkozóid, és hogyan javíthatod ki a problémát.

A leiratkozási kérdőívek olyan információkat adnak, amelyek segítségével újragondolhatod és javíthatod e-mailjeid tartalmát. Hiszen az a célod, hogy a feliratkozóid elégedettek legyenek és az e-mail listádon maradjanak.

5. Kattintás – megnyitás arány (CTOR)

A kattintás-megnyitás arány (CTOR) azon feliratkozók százalékos aránya, akik megnyitották a hírlevelet, és rákattintottak a benne található linkre is. Ezt úgy számítják ki, hogy összehasonlítják a kampányodban egy linkre kattintó feliratkozók számát a kampányt megnyitó feliratkozók számával.

A CTOR egy hasznos mérőszám annak meghatározására, hogy az anyagod mennyire vonzó az előfizetőid számára. Az olvasók nagyobb valószínűséggel kattintanak tovább, ha a linkek, az elrendezés, a szöveg és az általános tartalom vonzó.

A CTOR kiszámítása

egyedi kattintások / egyedi megnyitások x 100

A 100-zal való szorzás lehetővé teszi, hogy az eredményt 100 százalékos értékre alakítsd át.

Például 678 egyedi kattintás / 2512 egyedi megnyitás x 100 = CTOR 26,9%.

A CTOR-t ugyanazokkal a gyakorlatokkal javíthatod, amelyekkel az általános átkattintási arányt is javítanád: Feliratkozói szegmentálás, vonzó tartalom, megosztási lehetőségek a hírlevelén belül, P.S. rész beillesztése és nagyszerű CTA-k létrehozása.

6. Konverziós arány

A konverzió az, amikor a weboldal vagy a landing page látogatója elvégzi a kívánt műveletet, általában egy felhívásra válaszul. Például amikor valaki letölt egy ingyenes ajándékot vagy feliratkozik a hírlevélre.

Míg a “forgalom” azt méri, hogy hányan látogatják meg a webhelyedet vagy a céloldalt, a konverziós arány azt méri, hogy mit tesznek a látogatók, ha már ott vannak.

A konverziós ráta jó mutatója annak, hogy milyen tartalmak találnak visszhangra a weboldal látogatóinál, és minden sikeres marketingterv e kritikus marketingmutató köré épül.

A MailerLite-ban az egyes űrlapok konverziós rátáit az űrlapok és az oldalak oldalain található. Érdemes a különböző kampányok  konverziós rátáit összehasonlítani és megfigyelni, mi működik jól és mi az ami nem.

Hogyan javíthatod az űrlapok és céloldalak konverziós arányát?

Hangsúlyozd ki a célodat

Mivel a leadmágnes vagy a céloldal célja, hogy a látogatók egyetlen műveletet hajtsanak végre, egyértelműnek kell lennie, hogy mi ez a cél. Fogalmazz meg egy egyértelmű főcímet, amely kiemeli az ajánlatodat. 

Ezt követően írd le, hogy mi az ajánlatod, és miért lesz előnyös a potenciális ügyfeleknek, ha feliratkoznak, letöltik vagy megvásárolják az ajánlatodat, valamint helyezz el egy erős, jól látható CTA-t.

Távolítsd el a zavaró tényezőket a céloldalakról

Ne feledd, hogy egy egész weboldalad van arra, hogy a többi termékedet vagy szolgáltatásodat reklámozd; a céloldalaidat annak az egy kötelező ajánlatnak kell szentelned.

Nem szeretnéd, ha látogatók figyelmét megzavarná valami, és elhagynák a céloldaladat, mielőtt elvégeznék a kívánt műveletet, amit szeretnél, hogy megtegyenek. 

A MailerLite különböző sablonokat kínál, amelyek segítenek a céloldalak megtervezésében.

Helyezd el a feliratkozási űrlapot jól látható helyre

A sikeres űrlapkonverziók tekintetében a feliratkozási űrlap elhelyezése talán az egyik legfontosabb elem. Lényegében olyan helyre szeretnéd elhelyezni az űrlapodat, ahol mindenki láthatja.

Az e-mail feliratkozási űrlap beágyazásának gyakori helyei

  • Lábléc (az oldal alján)
  • Oldalsáv
  • Egy blogbejegyzésen belül
  • Lebegő sávként

Melyik e-mail marketing mérőszámok kellenek neked?

Mielőtt azonban bármit is megváltoztatnál, ezt a 3 lépést kövesd:

 1. Határozz meg egy viszonyítási alapot

Hasznos, ha a változtatások elvégzése előtt meghatározol egy kiindulópontot. Ha például az a célod, hogy minél többen olvassák a hírleveleidet, derítsd ki, hány feliratkozó nyitja már meg az e-mail kampányaidat.

Ha már van elképzelésed arról, hogyan teljesítenek a kampányaid, elkezdhetsz fokozatos célokat kitűzni magad elé.

 1. Határozd meg, hogy ki a célközönséged

A jól meghatározott célközönség az e-mail marketingstratégiád alapja. Ha túl szélesre teríted a hálót, azt kockáztatod, hogy lemaradsz a mélyebb, tartalmas kapcsolatok kialakításáról azokkal az emberekkel, akiket leginkább érdekelnek a termékeid vagy szolgáltatásaid.

 1. Teszt, finomítás és újra tesztelés

Az e-mail kampányok optimalizálása egy utazás, nem pedig egy cél. Apró módosítások elvégzése és azok idővel történő tesztelése a legjobb út, amikor a mérőszámaid javításán dolgozol. Nem kell egyszerre a feje tetejére állítani a stratégiádat. Ha túl sok változtatást hajtasz végre az elején, nehezebb lesz nyomon követni, hogy a változtatások segítenek-e vagy sem.

A legjobb eredmény érdekében egyszerre csak kis változtatásokat végezz és tesztelj folyamatosan!