Az e-mail hatékony marketingeszköz lehet, azonban mielőtt elkezdenéd szétküldeni az e-maileket, van egy dolog, amit meg kell tenned a siker érdekében.

Oké, a cím már elárulta a nagy titkot. Mielőtt bármit is tennél, ki kell dolgoznod egy e-mail marketing stratégiát. 

Stratégia nélkül nem lesz célod, nem lesz meg az irány, és nem tudod megállapítani, hogy a hírleveleid vajon működnek-e.

A bloggerek arra használják az e-maileket, hogy olvasóikat folyamatosan tájékoztassák a legújabb tartalmakról. A kiskereskedők promóciókat osztanak meg, és bevételeik nagy részét e-mail marketinggel érik el. A B2B marketingesek pedig egyetértenek abban, hogy az e-mail a leghatékonyabb csatornájuk.

A kérdés nem az, hogy működik-e az e-mail marketing. A kérdés az, hogy “vajon te el tudod-e érni, hogy nálad is működjön?”.

A valóság az, hogy a legtöbben csak a felszínét karcolják annak, hogy az e-mail mit tehet a vállalkozásukért. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki az e-mail marketingből, hatékony e-mail marketing stratégiát kell megalkotnod. Vágjunk is bele!

Az e-mail marketing stratégia alapjai az induláshoz

Az e-mail marketing dinamikus marketingcsatornává fejlődött az utóbbi években, a segítségével képes leszel kisebb csoportokat megcélozni, üzeneteket személyre szabni és teljes kampányokat automatizálni. 

Ezek mind csodálatos funkciók, amik javítják a kampányaidat, ugyanakkor könnyen túlterhelődhetsz, ha tervezés nélkül fejest ugrasz a dologba.

Ebben a bejegyzésben szeretném megosztani egy olyan e-mail marketing stratégia létrehozásának alapjait, ami a látogatókat feliratkozókká változtatja.

A következőkkel foglalkozunk

1. Hogyan tűzz ki olyan célokat, amik segítenek, hogy az email marketinged sikeres legyen

2. Hogyan kezdd el növelni az e-mail listádat anélkül, hogy túlságosan megterhelőnek találd

3. Hogyan konvertáld a feliratkozókat vásárlókká kapcsolatépítés seígítségével

4. Hogyan optimalizáld e-mail stratégiádat az egészséges növekedés érdekében

1. Az e-mail stratégia egy határozott cél kitűzésével kezdődik

Először mindig tűzz ki magadnak egy célt. Ez lehet valami egyszerű, mint például “növeljem az online eladásaimat” vagy “növeljem a hírlevél listámat”. Egy jól meghatározott cél értelmet ad a hírleveleidnek, ez pedig minden további lépésedet meghatározza.

Cél nélkül nem lehet mérni, hogy mennyire jól teljesít a hírleveled. Ha nem tudod mérni, nem tudod javítani sem.

Először is, határozd meg, hogy miért küldesz e-maileket.

Ha online tanfolyamokat árulsz, a cél lehet az, hogy a feliratkozókat rávedd, hogy jelentkezzenek a tanfolyamokra.  Ha termékeket értékesítesz, az e-mail marketing célja lehet az, hogy a feliratkozókat bizonyos termékek megvásárlására ösztönözd.

A cél határozza meg a hírlevél rendszer szerkezetét – onnantól kezdve, hogy mit írsz az e-mailben, egészen addig, hogy milyen gyakran küldesz e-mailt a feliratkozóidnak.

2. Folyamatosan építsd az e-mail listádat

Ha már tudod, hogy mit szeretnél elérni az e-mail marketinggel, a következő lépés a feliratkozók megszerzése.

Ez az a pont, ahol az e-mail marketing a legtöbb ember számára kihívást jelent. Mindannyian hallottunk már olyan cégekről vagy bloggerekről, akiknek több ezer feliratkozójuk van. Ha csak arra gondolunk, hogy milyen messze vagyunk ettől, az e-mail listánk bővítése lehetetlen feladatnak tűnhet.

Bármit is teszel, ne vásárolj listát! Nemcsak a GDPR miatt kerülhetsz jogi problémákba a lista megvásárlásával, de a stratégiád sem fog működni, hiszen a listán nem feléd elkötelezett olvasók lesznek, ezáltal a vállalkozásod is elveszíti a hitelességét.

Szerencsére nincs szükség több ezer feliratkozóra ahhoz, hogy eredményeket érhess el. Biztos lehetsz abban, hogy a hatalmas listákkal rendelkező vállalkozások is hosszú idő alatt jutottak el idáig, egy jó listaépítési stratégiával.

Hogyan szerezhetsz feliratkozókat a megfelelő módon

Számos cikk szól arról, hogyan lehet feliratkozókat szerezni. Bár mindegyik cikk más-más módját ismerteti a feliratkozók szerzésének, mindegyik egy közös témában gyökerezik: először kínálj valami értékeset.

Először rá kell jönnöd, miért akarnak hallani rólad az emberek. Ha ez megvan, adj nekik valamit, ami meggyőzi őket, hogy megéri befektetniük az idejüket.

A látogatóid nem fogják csak úgy megadni neked az e-mail címüket, adnod kell nekik valamit cserébe. Ezt a “valamit” hívjuk az e-mail marketingben leadmágnesnek.

Ha például online tanfolyamokat árulsz, adhatsz az embereknek egy ingyenes minitanfolyamot az e-mail címükért cserébe. Ha webáruházat üzemeltetsz, ajánlhatsz nekik kedvezményt, vagy kupont.

3. Koncentrálj a kapcsolatok ápolására

Meghatároztál egy célt. Van egy terved arra vonatkozóan, hogyan növeld a feliratkozóid számát. Nincs is más hátra, mint eladni, eladni, eladni.

Azért ne ilyen gyorsan! Az eladás a következő logikus lépésnek tűnhet, de türelmesnek kell lenned.

Ne csak akkor szólítsd meg az embereket, amikor el akarsz nekik adni valamit. Ez egyenértékű azzal a családtaggal, aki csak akkor telefonál, amikor kölcsönre van szüksége. 

Az e-mail marketing lényege a kapcsolatépítés. Minél erősebb a kapcsolat, annál inkább megbíznak benned a feliratkozóid, és annál inkább fognak tőled vásárolni.

A feliratkozóknak értékes információforrásként kell tekinteniük rád. Olyan valaki legyél a szemükben, aki valóban törődik velük, ne csak egy újabb értékesítőnek tartsanak. Erről szól a lista ápolása.

Tegyük fel, hogy például kozmetikumokat árulsz. Megbízható forrássá válhatsz, ha segítesz a feliratkozóidnak megoldani a sminkeléssel kapcsolatos problémáikat, vagy küldesz nekik bőrápolási tippeket, vagy megtanítod őket arra, hogyan válasszák ki a bőrtípusuknak megfelelő termékeket.

A folyamatos érték nyújtásán túl van néhány más módja is annak, hogy az e-mail technológiát felhasználva segíts a feliratkozókat hűséges követőkké változtatni.

Állíts be automatizált üdvözlő e-mail sorozatot

Kelts pozitív első benyomást egy üdvözlő e-mail sorozat automatikus elküldésével, amit rögtön a feliratkozáskor megkapnak. Üdvözöld a feliratkozókat barátságosan, és indítsd el a kapcsolatot azzal, hogy a megígért értéket megkapják.

Az ilyen üdvözlő e-mailek meghatározzák a kapcsolat alapjait. Emberiek, releváns információkat nyújtanak, és egyértelművé teszik, hogy a feliratkozó mire számíthat a kapcsolat során.

Íme, hogyan állíthatsz be egy e-mail automatizálást a MailerLite-ban (kattints ide)

Szegmentáld a listát a célzás javítása érdekében

Bár kifejezetten jó, hogy releváns e-maileket küldesz a teljes feliratkozói listádnak, sokkal jobb eredményeket érhetsz el, ha szegmentálod a közönségedet, hogy még célzottabb üzeneteket küldhess bizonyos jellemzők, például demográfia, földrajzi hely vagy érdeklődési körök alapján.

A szélesebb közönség kisebb csoportokra bontása lehetővé teszi, hogy személyesebbé váljon a kapcsolatod az egyes szegmensekkel, és a feliratkozóidban erősebb kötődés alakuljon ki feléd.

Tegyük fel, hogy olyan szerző vagy, aki romantikus regényeket és krimiket egyaránt ír. Feliratkozóidat szegmentálhatod a kedvenc műfajuk alapján, így olyan tartalmakat küldhetsz nekik, amikről tudod, hogy valóban érdeklik őket.

Tanuld meg, hogyan szegmentáld a feliratkozói listádat (kattints ide).

Ne legyél idegesítő 

Csábító lehet, hogy minden nap küldj e-mailt a feliratkozóidnak, hogy gyorsabban építhesd ki a kapcsolatot. Rossz hírem van: ez idegesítő. Az emberek 78%-a azért iratkozik le a hírlevelekről, mert túl sok e-mailt kap.

Szóval mennyi az annyi?

Egy nemrégiben végzett felmérés szerint az internetezők többsége azt szeretné, ha a márkák hetente egyszer küldenének nekik e-mailt. A második legnépszerűbb választás a havonta egyszeri alkalom volt.

Az igazság az, hogy ez a vállalkozás típusától függ. Javaslom, hogy teszteld a gyakoriságot, és addig finomíts rajta, amíg meg nem találod az ideális mértéket. Hogyan találhatod meg a te feliratkozóid számára legmegfelelőbb gyakoriságot? Minden a teljesítmény mérésén múlik.

4. Mérd és javítsd a kampány teljesítményét

Meghatároztad az e-mail stratégiádat, felépítetted a kampányodat, és megnyomtad a küldést. Ez jó érzés, de a munkád még nem ért véget. Saját érdeked, hogy a létrehozott e-mail kampány jól is működjön.

Miután a kampány elindult, mérni kell az eredményeidet, megkeresni a szűk keresztmetszeteket, és ennek megfelelően optimalizálni a kampányaidat.

Íme a legfontosabb mérőszámok, amikre figyelned kell:

Opt-in arány

Hány ember alakul át feliratkozóvá azok közül, akik látják a leadmágnesedet?

  • Kézbesítési arány
  • Megnyitás aránya

Hányan nyitják meg az e-mailt?

  • CTR

Hányan kattintanak át az ajánlatodra?

  • Leiratkozási arány

Hányan iratkoztak le a listáról?

Ha elküldesz egy e-mailt, és csak a feliratkozók 5%-a nyitja meg, akkor ez azt jelzi, hogy a tartalom nem talál visszhangra a feliratkozóknál. Vagy ha a weboldalad látogatóinak (akik látják a leadmágnest) csak 2%-a iratkozik fel, akkor talán túl gyenge az ajánlatod.

Folyamatosan meg kell vizsgálnod, hogy mi történik, és új dolgokat kell kipróbálnod a javulás érdekében. Ha kitartóan csinálod, javítani fogod a kampányaidat.

Az e-mail marketing stratégia létrehozása néhány szóban összefoglalható: törődj a látogatóiddal.

Nem számít, hogy mennyire kidolgozott a stratégiád, vagy hogy hány feliratkozód van. Ha valóban törődsz azokkal a feliratkozóiddal, ismered a fájdalompontjaikat és segítesz nekik elérni a céljaikat, akkor az e-mail marketing nálad is működni fog.

Elképesztő eredményeket fogsz elérni, de csak akkor, ha időt és energiát szentelsz arra, hogy erre a négy alapra koncentrálj:

  • Célok kitűzése
  • Az e-mail listád növelése
  • Kapcsolatok kiépítése
  • A kampányok mérése és javítása

Ez nem olyan bonyolult, mint gondolnád. És határozottan örömteli, amikor a kitartó munkának köszönhetően eléred a kitűzött célt.

Készen állsz tehát arra, hogy elkezdd vállalkozásod növekedését az e-mail marketinggel?

Hogyan tervezd megváltoztatni az e-mail marketing stratégiádat? 

forrás: mailerlite.com