Természetesen nagyon fontos, hogy a terméked/szolgáltatásod jó legyen, de ez semmit nem jelent, ha senki sem bízik a cégedben. A fizetett hirdetések és reklámok korában az emberek jobban vágynak a hitelességre, mint valaha.

Valójában a márka hitelessége fontos tényezője annak, hogy a vásárlók/ügyfelek milyen márkákat kedvelnek, támogatnak és választanak. Ha egy cég transzparens, az emberek könnyebben megbíznak benne, ez pedig márkahűséghez vezet.

Ha a vásárlók/ügyfelek egyszer megbíznak a márkádban, nagyobb valószínűséggel fogják azt választani más márkákkal szemben, ami számodra növekvő bevételt eredményez.

A márka hitelességének kiépítése azonban jelentős idő- és energiaráfordítást igényel. Minél több kommunikációs csatornát használsz a márka hitelességének kiépítésére, annál jobb. De ha csak eggyel kezded, legyen az egy e-mail.

Miért érdemes tehát e-mail marketinget használni a márka hitelességének kiépítésére?

Válaszd a legjobb módját a vásárlókkal való kapcsolattartásnak: A fogyasztók 61%-ának az e-mail a legkedveltebb kommunikációs csatornája, ahol a márkák online kapcsolatba lépnek velük.
-Alkalmazkodj a vásárlók preferenciáihoz: használd az e-mail marketinget a márka hitelességének építésére az értékesítés fellendítése helyett, mivel az emberek mintegy 76%-a idegesítőnek találja a hírlevelekben található hirdetéseket.

Ebben a bejegyzésben kilenc olyan ötletet osztok meg a hírlevelekkel kapcsolatban, amik segíthetnek a márka hitelességének kiépítésében.

9 hírlevél ötlet a márka hitelességének növelésére

Vállalkozásod méretétől függetlenül valószínűleg e-mailen keresztül éred el a potenciális ügyfeleidet, teremtesz kapcsolatot az előfizetőiddel, és népszerűsíted a termékedet vagy szolgáltatásodat.

Azonban csak kevés marketinges tekinti az e-mail marketinget olyan eszköznek, amivel a márka hitelességét lehet építeni. Pedig a releváns tartalmak megosztásával kapcsolatot teremtesz a feliratkozóiddal és megbízhatóságot közvetítesz feléjük.

Mutatok neked kilenc hírlevél ötlet, ami segítségedre lesz a márkád hitelességének építésében.

1. Meséld el a céged történetét

A cég történetének megosztása kiváló módja annak, hogy egy hiteles alapot teremts a márkádnak. Mivel a márka hitelessége az őszinteségről szól, fontos többet elmondani a vásárlóidnak a cégedről, annak történetéről, nézeteidről és értékeidről, amik a márka személyiségével összhangban vannak.

Nem titok, hogy a történetmesélés a kommunikáció egyik legerősebb eszköze. Számos ikonikus márka mesél márkatörténeteket, hogy kapcsolatot építsen a közönségével.

Vegyük példának a Lacoste-ot. A divatmárka büszke az 1930-as évekre visszanyúló történelmére. A történelmi 85. évforduló megünneplésére 2018-ban a Lacoste nem csak arra adott lehetőséget a feliratkozóinak, hogy megismerjék a márka történetét, hanem még egy új kollekciót is piacra dobott azon rajongók számára, akik szerettek volna részesei lenni ennek a történetnek.

Egy nagy márka a márkatörténet erejét remekül fel tudja használni az összetartozás érzésének megteremtésére. Kisebb márkák esetében a bizalom megteremtéséhez jól használható a cég történetének elmesélése.

Mindent egybevetve, oszd meg a céged történetét, hogy többet mondj el a márkádról, és közelebb kerülj a célközönségedhez.

2. Oszd meg a céged értékeit

A közös értékek nagyon fontosak. Ha a vásárlók/ügyfelek úgy gondolják, hogy közösek az értékeik a céggel, nagyobb valószínűséggel fognak bízi a márkában. Ezért a cégeknek többet kell mesélniük értékeikről, hogy erősítsék márkaképüket és mélyebb kapcsolatot ápoljanak a vásárlókkal/ügyfelekkel.

A McDonald’s például 1974-ben hozta létre a Ronald McDonald’s House Charities szervezetet, hogy világszerte javítsa a gyermekek és családok egészségét és jólétét. Ráadásul a szervezet hírleveleikben osztja meg a családok inspiráló történeteit, így népszerűsítve az önkénteskedést:

Az ilyen e-mailek kiküldésével a “ne csak mondd, mutasd is” technikát alkalmazod, ami megkönnyíti a vásárlók/ügyfelek számára, hogy a márkát egész egységként lássák. Bármilyen vállalkozásról is legyen szó, fontos, hogy a márka értékei összhangban legyenek a célközönséggel.

3. Bevezetés a kulisszák mögé

Ha az ügyfelek láthatják, mi történik a színfalak mögött, az segít a márka hitelességének megteremtésében. Ezért sok cég támaszkodik a BTS (behind the scenes=kulisszák mögött) tartalmakra, amikor transzparens szeretne lenni a vásárlókkal/ügyfelekkel.

Számos oka van annak, hogy miért jó ötlet a felhasználóknak betekintést nyújtani a kulisszák mögé:

-Exkluzivitás
-Elkötelezettség
-Transzparencia

Ezen kívül számos ötlet létezik a BTS tartalmakra, a munkafolyamatok bemutatásától kezdve az irodai körbevezetésig, csak a kreativitásodon múlik.

A Marc Jacobs hatalmas követőtáborral rendelkezik a közösségi média felületein. Tudja, hogy a márkának rengeteg rajongója van, akik vágynak az online kommunikációra. A divatbemutató élő közvetítése helyett a vállalat egy exkluzív lehetőségről tájékoztatja rajongóit, amellyel az első sorból láthatják, mi történik a színfalak mögött a divatbemutatókon:

Amikor olyan hírlevelet küldesz ki, ami egy meghívás a feliratkozóknak, hogy bepillantsanak a függöny mögé, megmutatod, hogy őszinte vagy. Így a felhasználók is megbecsültnek érzik magukat, mivel tudják, hogy ez az információ egyedi.

4. Ismertesd a termékfejlesztési folyamatot

Az egyik legjobb módja annak, hogy a feliratkozók közelebb érezzék magukat a céghez, ha egyedülálló betekintést biztosítasz számukra a fejlesztési folyamatokba, például a termék/szolgáltatás bevezetéséhez kapcsolódó munkálatokba, az ötletelésbe, a gyártásba stb.

A legtöbb esetben az ügyfelek csak a végterméket látják. Ha megmutatod és elmagyarázod nekik a termékfejlesztési folyamatot, azzal mélyebb kapcsolatot teremtesz, bizalmat és hitelességet építesz.

Nézd meg, hogyan csinálta ezt az Estee Lauder videós tartalmakkal:

Jó hír: ha a költségvetésedbe nem fér bele, hogy szakembert alkalmazz, nyugodtan használj online videószerkesztő programot és készíts egy olyan videót, ami bemutatja a termékfejlesztés folyamatát. És mivel hiteles akarsz maradni, nincs szükség arra, hogy a videód túlságosan csiszoltnak vagy professzionálisnak tűnjön – a feliratkozóid amúgy is valami igazit szeretnének látni.

5. Készíts interjút a csapatod tagjaival

Minden cégnél valódi emberek állnak a márka mögött. Ahhoz, hogy céged emberibbé váljon, érdemes bemutatni a cég mögött álló közösséget – a márkatulajdonost, a csapattagokat stb.

Tény, hogy az emberek jobban bíznak más emberekben, mint a márkákban. Próbáld ki, hogy a dolgozóid valódi nevét tünteted fel egy tőlük származó idézetnél. Ez nagyszerű módja annak, hogy a feliratkozóidnak egy emberibb arcot mutass a cégedről. A MadeWell tökéletes példával szolgál arra, hogyan mondhatsz többet a csapattagokról:

Akár a márkatulajdonossal készült interjút osztod meg, akár a munkatársaidat mutatod be, ez egy jól bevált módja annak, hogy megmutasd az olvasóidnak, hogy a céged transzparens és valódi emberekből áll.

6. Ossz meg felhasználók által generált tartalmat

A felhasználók által generált tartalom használata nem csak egy divatos trend. A marketingesek számára ez egy jól bevált módja a bizalomépítésnek, mivel a válaszadók 75%-a állítja, hogy a tartalom ezáltal hitelesebbé válik. Ha az vásárlóid/ügyfeleid online felületeken kommunikálnak a cégedről, nagy valószínűséggel elégedettek a termékeddel/szolgáltatásoddal.

Ha pedig olyan vagy, mint a Lulus, aki hírleveleken keresztül osztja meg a felhasználók által generált tartalmakat, megmutatod másoknak, hogy a márkádat érdemes kipróbálni:

Ha azonban az ügyfeleid nem osztanak meg sok fényképet, fontos, hogy ösztönözd őket a közösségi média felületeiden, hogy készítsenek tartalmat. A ShoeMall például arra kéri az feliratkozóit, hogy a márka hashtagjével osszák meg saját fotóikat:

7. Együttműködés influenszerekkel

Az influenszer marketing nem újdonság. Az emberek vágynak a véleményvezérek ajánlásaira. Amikor híres emberek hírt adnak egy általuk kedvelt és támogatott cégről, az a többi ember számára azt jelzi, hogy ez a cég megbízható. Ezért a különböző márkák szívesen működnek együtt influenszerekkel, hogy elnyerjék az ügyfelek bizalmát.

A Tommy Hilfiger például felkérte Danny Bowien séfet, a Mission Chinese Food társalapítóját, hogy mutassa be a márka termékeit.

Hírességeket felkérni sokba kerülhet, viszont dolgozhatsz mikro-influenszerekkel, hogy költséghatékonyan érhess el eredményeket. A lényeg az, hogy találj egy olyan influenszert a saját köreiden belül, aki osztja a nézeteidet.

8. Mutasd meg, hogy ismered a vásárlóidat/ügyfeleidet

Marketingesként talán már ismered az e-mailek személyre szabásának fontosságát. Ha szeretnél őszinte maradni, akkor népszerűsítened kell a hitelességet. A hitelesség magas szintjének elérésére pedig a legjobb mód, ha A-tól Z-ig ismered a vásárlóidat/ügyfeleidet.

Nézd, hogyan mutatja meg a BeyondYoga, hogy ismeri a vásárlóit. A márka azt az eszmét hirdeti, hogy “légy önmagad autentikusan”, ezért modellek helyett valódi embereket hívnak meg, hogy támogassák ezt a szemléletet. Ez pedig hiteles narratívát mutat a közönségnek:

A márka azt is szeretné, hogy minden vásárló igényeinek megfeleljen, ezért XXS-től 3XL-ig terjedő méretválasztékot kínál:

9. Promózd a hűségprogramodat

Ki ne akarna ingyen cuccokat kapni az általa kedvelt márkáktól? Az emberi természetből fakad, hogy szeretjük az ajándékokat és a bónuszokat, így a hűségprogram remek módja az ügyfélmegtartásnak és a bizalom növelésének!

Ha jól van kivitelezve, egy hűségprogram hitelességet is biztosíthat. Minél többet tudnak az ügyfelek a hűségprogramodról, annál nagyobb lesz az üzleti sikered.

Jól teszed, ha példát veszel a Starbucksról, és hírleveleken keresztül népszerűsíted a hűségprogramod:

Hírlevél-feliratkozóktól a hűséges rajongókig

Az e-mail marketing a vásárlókkal/ügyfelekkel való kommunikáció hatékony eszköze, ami segíthet a különböző üzleti céljaid elérésében.

Bár az értékesítésre való összpontosítás nagyszerű ötletnek tűnik, jobb, ha a márka hitelességét építed, mivel ez hosszú távon több hűséges vásárlót/ügyfelet és értékesítést eredményez.

Kezdd el használni a fent említett ötleteket és figyeld, hogyan válnak a feliratkozóid hűséges rajongókká.