A marketing a művészet és a tudomány keveréke. Tudtad, hogy az internet kora előtt a marketinget többnyire művészetnek tekintették?

Láttad a Mad Men című filmet? Don Draper meditál a tengerparton, és valahogyan előáll egy elképesztő ötlettel, ami emberek millióit csábítja a kóla megvásárlására.

Honnan tudta, hogy az ötlete működni fog? 

A válasz az, hogy fogalma sem volt róla. Szerencséje volt.

Valószínűleg neked is sokszor volt már szerencséd, amikor olyan döntéseket hoztál, amikhez nem fűztél tényszerű indoklást, csak azt, hogy “egyszerűen jónak érzem”.

Bár ez teljesen rendben van, nem biztos, hogy a megérzésed működik a legjobban minden döntésednél. Különösen, ha az e-mail marketingről van szó.

Lehet, hogy neked tetszik az emoji a tárgysorban, de a bajai Miklós sokkal inkább hajlamos rákattintani az emoji nélküli változatra. Különböző emberek különbözően gondolkodnak.

Az egyetlen módja annak, hogy megtudd, milyen e-mailek tetszenek a többségnek, az az, ha teszteled őket.

Miért fontos az A/B tesztelés az e-maileknél

Az A/B tesztelés az egyetlen módja annak, hogy számszerűsítsük, melyik hírlevél hozza a legnagyobb sikert. Emellett ez a leggyorsabb módja annak, hogy kiderítsd, mi tetszik a közönségednek (és ennek megfelelően optimalizáld a jövőbeni hírleveleidet).

Ha tényleges eredményeket szeretnél elérni a hírleveleddel, akkor A/B teszteket kell használnod.

Nem tudod, hol kezdd? Nem vagy egyedül. 

Itt az ideje, hogy leromboljam az A/B tesztelés körüli rejtélyt, és megmutassam neked, milyen egyszerűen hozhatod ki a legtöbbet az e-mail marketingedből.

Mindjárt megtanulhatsz mindent az e-mail A/B tesztelésről. Attól kezdve, hogy mi is ez, hogyan és mikor használd, és mit tesztelj. Egyszerűbb, mint gondolnád. Miután elolvastad ezt az útmutatót, azon fogsz csodálkozni, hogy miért nem csináltad eddig.

Mit jelent az A/B tesztelés az e-mail marketingben (és miért nem kell félned tőle)?

Az A/B osztott tesztelés nem más, mint két dolog értékelésének és összehasonlításának egy módja. 

Az okos marketingesek azért használják ezt, mert tudni akarják:

– Melyik tárgysornak van a legjobb nyitási aránya.
– Hogy a célközönségük szereti az emojikat vagy sem.
– Melyik gombszövegre kattintanak a leglelkesebben az emberek.
– Melyik képi anyag eredményezi a jobb konverziót az e-mailben.
– Melyik preheader (előfejléc) szöveg generálja a legjobb megnyitási arányt.

És így tovább – rengeteg felfedezni való van!

Az e-mail marketing A/B tesztekkel javíthatod a mérőszámaidat, növelheted a konverziókat, megismerheted a közönségedet, és megtudhatod, mi generál eladásokat.

Maga a tesztelés pedig gyerekjáték.

Új hírlevél vagy e-mail kampány készítése előtt egyszerűen beállítasz 2 e-mailt, amik pontosan ugyanolyanok, kivéve 1 változót, például egy másik tárgysorral. Ezután kiküldöd a 2 e-mailt a feliratkozóid egy kis részének, hogy megnézd, melyik e-mail hatékonyabb.

A tesztcsoport egyik fele megkapja az A e-mailt, a másik fele pedig a B e-mailt. A győztest az határozza meg, hogy mit szeretnél mérni. Ha például azt szeretnéd megtudni, hogy melyik verzió hatására nyitják meg többen az e-maileket, akkor a megnyitási arányt használod sikerességi mérőszámként. Tegyük fel, hogy a B verzió magasabb megnyitási arányt kap. Akkor nem kérdés, ezt fogod elküldeni a többi feliratkozónak is, mert statisztikailag ez teljesít jobban. 

Hogyan állítsd be az A/B teszt e-mail kampányodat a pontos eredmények érdekében (5 dolog, amit figyelembe kell venned)

A hírlevél A/B teszt beállítása egyszerű a MailerLite-ban. Válaszd ki pontosan, mit szeretnél tesztelni, hozz létre 2 (vagy több) verziót, válaszd ki a legjobb mintaméretet minden egyes variációhoz, és már mehet is.

Bár a beállítás egyszerű, van néhány részlet az egyes lépésekben, amik fontosak a pontos eredmények biztosításához. Vessünk erre egy pillantást. 

Először is, döntsd el, hogy melyik változót teszteled.

Ha 2 tárgysort tesztelsz, a megnyitási arány megmutatja, hogy melyik tárgy tetszett leginkább a feliratkozóknak. Amikor 2 különböző termékképet tesztelsz az e-mail elrendezésében, akkor az átkattintási arányt (és a konverziókat) is meg kell vizsgálnod. 

Előfordulhat, hogy két e-mail eltérő eredményeket mutat, attól függően, hogy mit keresel. 

Például lehet, hogy egy levél szöveges változata nagyobb megnyitást generál, de a képet is tartalmazó verzióban többen kattintanak. Miért? Mert a színes kép vonzóbb volt, több embert ösztönzött a kattintásra.

A második dolog, amit meg kell nézned: Hogyan határozd meg a megfelelő mintanagyságot?

Ha nagy e-mail listával rendelkezel (több, mint 1000 feliratkozó), javaslom, hogy tartsd magad a 80/20-as szabályhoz (más néven a Pareto-elvhez). 

Ez azt jelenti, hogy fókuszálj arra a 20%-ra, amelyik az eredmények 80%-át hozza. Az A/B tesztek esetében ez azt jelenti, hogy az emberek 10%-ának elküldöd az A változatot, a másik 10%-nak pedig a B változatot. Attól függően, hogy melyik változat teljesített a legjobban, azt küldöd ki a lista fennmaradó 80%-nak.

Azért ajánlom ezt az elvet követni nagyobb listák esetében, mert statisztikailag szignifikánsabb és pontosabb eredményeket kapunk. Az egyes változatok 10%-os mintaméretének elegendő feliratkozót kell tartalmaznia ahhoz, hogy kimutatható legyen, melyik változatnak volt nagyobb hatása.

Ha kisebb e-mail listával dolgozol, az A/B tesztelésre szánt feliratkozók százalékos aránya egyre nagyobb lesz ahhoz, hogy statisztikailag szignifikáns eredményeket kapj. Ha kevesebb mint 1000 feliratkozód van, akkor valószínűleg 80-95%-ot akarsz tesztelni, és a győztes verziót csak a fennmaradó kis százaléknak küldöd el.

Végül is, ha 12 ember kattint egy gombra az A e-mailben, és 16 ember teszi ezt a B opcióban, nem igazán tudod megmondani, hogy melyik gomb teljesít jobban. Legyen elég nagy a minta mérete ahhoz, hogy statisztikailag szignifikáns eredményeket kapj.

A harmadik tényező, amit figyelembe kell venni, az időzítési ablak.

Általában mikor szoktál megnyitni egy e-mailt? A válasz valószínűleg a következő: attól függ.

Lehet, hogy online vagy, látod, hogy jön az e-mail, és 5 percen belül kattintasz. Vagy lehet, hogy 2 órával azután látod először a hírlevelet, hogy az a postaládádba került. Vagy talán a tárgysor nem ragadott meg eléggé, és egyáltalán nem nyitod meg az e-mailt.

Ezek mind valós forgatókönyvek, ezért kell megfelelő időablakot meghatározni, amikor A/B tesztet futtatsz. 

Míg az olyan változók esetében, mint a tárgysorok és a megnyitások, már 2 órával a küldés után elküldheted a győztest, ha az átkattintásokat méred, érdemes hosszabb időt várnod. Ha aktív feliratkozókon teszteled a hírleveleket, lerövidítheted a várakozási időt.

Kutatások szerint, ha 2 órát vársz, a teszt pontossága 80% körüli lesz. Minél hosszabb időt adsz hozzá ezekhez az órákhoz, annál pontosabbak lesznek az eredményeid. A 99%-os pontosság eléréséhez a legjobb, ha egy egész napot vársz.

Ne feledd, hogy a hosszabb várakozási idő nem mindig jobb. Egyes hírlevelek időérzékenyek, és minél előbb el kell küldeni őket. Más helyzetekben a túl hosszú várakozás azt eredményezi, hogy a nyertes e-mailt hétvégén küldöd el. 

A fő szabály az optimális küldési idő meghatározásakor a következő: Minden vállalkozás más és más, ezért fontos, hogy figyelemmel kísérd a mérőszámaidat és folytasd a tesztelést.

A negyedik tényeződ a kézbesítési idő.

Ne felejtsd el, hogy a nyertes e-mail automatikusan elküldésre kerül, amint a tesztelési időszak véget ér. Mivel valószínűleg ez a csoport tartalmazza a legtöbb feliratkozót, érdemes úgy ütemezni az e-mail automatizálást, hogy elérd ezeket az embereket.

Tegyük fel, hogy 2 tárgysort tesztelsz a feliratkozóid 20%-án (mindkét csoport 10%-ot tartalmaz). Azt szeretnéd, hogy a nyertes hírlevél délelőtt 10 órakor érkezzen meg az emberek postaládájába, és 2 órán keresztül szeretnéd tesztelni a megnyitási arányt.

Ez azt jelenti, hogy a tesztet reggel 8 órakor kell kezdened, így az A/B teszted 2 órán keresztül futhat, mielőtt a nyertes változatot 10 órakor kiküldenéd.

Végül az ötödik tényező az, hogy egyszerre csak egy változót vizsgálj.

Képzeld el, hogy egyszerre két e-mailt küldesz ki. A tartalom és a feladó neve azonos. Az egyetlen dolog, ami különbözik, az a tárgysor. Néhány óra elteltével azt látod, hogy az A változatnak sokkal jobb a megnyitási aránya.

Ha egyszerre csak 1 dolgot tesztelsz, és egyértelmű különbséget látsz az elemzett mérőszámban, akkor pontos következtetést vonhatsz le. Ha azonban a feladó nevét is megváltoztattad volna, lehetetlen lenne arra következtetni, hogy a tárgysor okozta a különbséget vagy a feladó neve.

Példa egy A/B osztott tesztre

Kíváncsi vagy, hogy javulnak-e a megnyitások, ha a tárgysor és az előfejléc között változtatsz?

Ahhoz, hogy megtudd a nyerő kombinációt, két külön tesztet kell lefuttatnod:
1. Először is, teszteld a két különböző tárgysort ugyanazzal az előfejléccel.
2. Végezz egy második tesztet a győztes tárgysorral és két különböző előfejléc szöveggel.

Miután mindkét változót külön-külön tesztelted, az optimális eredmény érdekében kombinálhatod a győztes tárgyszöveget és az előfejlécet.

Milyen e-mail változókat tesztelhetsz (és hogyan)? 

Például:

– Tárgysor
– Személyre szabás (a feladó vagy a feliratkozó nevének felhasználásával)
– Képek
– Az e-mail designja
– E-mail elrendezés
– Előnézeti szöveg
– CTA gombok
– Különböző ajánlások
– Linkek és gombok
– Szövegírás (hossz, szórend, hangnem)
– Címsorszöveg
– Záró szöveg
– Ajánlatok típusai

Az e-mail tesztelés legjobb praktikái: 5 ötlet az A/B teszteléshez

Mivel szó szerint bármilyen változót tesztelhetsz a hírleveledben, nehéznek tűnhet kitalálni, hol kezdd el. 

A tárgysorokat fogod A/B tesztelni? A cselekvésre hívó gomb színét? A feladó nevét? 

Valószínűleg mindegyik dolog hatással lesz a konverziós folyamat különböző részeire.

A legfontosabb dolog, amit nem szabad elfelejteni: ne idegeskedj! Minden egyes elküldött e-maillel új lehetőséged lesz egy-egy elem tesztelésére. Íme a legjobb 5 elem, amivel elkezdheted.

1. Teszteld az e-mail tárgysorokat

Egy hatékony tárgysor sokat számíthat egy sikeres kampányban. A tárgysorok tesztelése jó módja annak, hogy elkezdd az e-mailek optimalizálását. A MailerLite megkönnyíti a tárgysorok tesztelését egy egyszerű kattintással.

A tárgysorodban tesztelendő dolgok lehetnek:
– Kérdés
– Számok
– Emojik
– Csupa nagybetű (CAPS)
– Ráutalás vagy konkrét megfogalmazás
– Első személy kontra második személy
– Személyre szabás
– Hosszúság
– Sürgősség

Amikor az A/B tesztoldalon vagy, válaszd ki az e-mail tárgya opciót, és írd be a 2 tesztelni kívánt tárgysort.

Nem tudod, milyen tárgysorok működnek a legjobban? Íme néhány alkotóelem, amit A/B tesztelhetsz.

1. Tégy fel egy kérdést a tárgysorban

Különböző kutatások kimutatták, hogy a kérdésfeltevés nagyon pozitív hatással lehet a megnyitási arányra. A kérdés használata arra ösztönzi az olvasókat, hogy a választ keresve nyissák meg az e-mailt.

A “Tudtad, hogy …” és a “Szeretnéd, hogy …” kezdetű kérdések remekül felkelthetik az olvasók figyelmét, és olvasásra késztetheik őket. Egy A/B teszt segít kideríteni, hogy ez a módszer az te közönséged számára is beválik-e.

Egy kérdést tartalmazó tárgysor példa:
[A] 3 módszer a produktivitás növelésére
[B] Ismered azt a 3 trükköt, amivel növelheted a produktivitásodat?

2. Tedd személyesebbé a tárgysorodat

Az olvasó nevének vagy tartózkodási helyének használata a tárgysorban a kapcsolódás-érzést kelt, különösen, ha amikor a nevét használod. Ezen kívül ez a személyes megközelítés növelheti az átkattintási arányt. 

A személyre szabás hatékony taktika, de ne használd minden alkalommal, amikor e-mailt küldesz. Minden a meglepetésfaktorról szól. Ha a feliratkozók minden tárgysoron a nevüket látják, az elveszíti a báját.

Keresztnevet tartalmazó tárgysor példa:
[A] 20%-os leértékelés!
[B] Judit, ezen a héten 20%-os kedvezményt adunk!

3. Használj szimbólumokat vagy számokat

Az olyan nem szabványos karakterek, mint a szimbólumok vagy a statisztika használata a tárgysorokban egyszerű módja annak, hogy megállítsd az olvasó elkalandozó tekintetét, és megragadd a figyelmét. Csak bizonyosodj meg róla, hogy ezeket a nem szabványos karaktereket releváns módon használod. A tárgysornak mindig kapcsolódnia kell az e-mail tartalmához.

Ezen kívül kísérletezhetsz emojikkal is a tárgysorodban. Az emojik különbözőképpen hatnak a különböző célközönségekre, de helyesen használva javíthatják az e-mail statisztikáidat.

Egy emojival ellátott tárgysor példa:
[A] Aktiválja fiókját a kezdéshez
[B] 💥 Aktiváld fiókodat, hogy elkezdhessük

4. A sürgősség érzetének megteremtése

A veszteségtől való félelem erősebb motiváló tényező, mint a nyereségvágy. Mindannyian utáljuk, ha lemaradunk valamiről. Úgy alakítsd ki az ajánlatodat, hogy éreztesd: a közönséged veszít valamit, ha nem nyitja meg az e-mailt.

A sürgősség vagy kizárólagosság érzetét keltő tárgysorok 22%-kal magasabb megnyitási arányt eredményezhetnek. Az olyan kifejezések, mint a “ne hagyja ki”, “csak ma” vagy “24 órás ajándék” használata a tárgysorokban azonnali cselekvésre ösztönzi a feliratkozóidat.

Egy példa a sürgősséget kifejező tárgysorra:
[A] Szerezd meg ingyenes mintacsomagodat
[B] Utolsó nap az INGYENES mintacsomag megszerzésére

2. A teszteld a levél feladójának nevét

Tapasztalataim szerint a ” Feladó” mező még a tárgysornál is fontosabb. Ha személyes kapcsolatot építettél ki a célközönségeddel, akkor a tárgytól függetlenül meg fogják nyitni az e-mailed.

Példának okáért: téged sem érdekelne kifejezetten a tárgysor, ha az anyukádtól kapnál e-mailt, igaz? Általában azokat az e-maileket nyitjuk meg és olvassuk el, amiket olyan valaki küldött, akiben megbízunk és akit ismerünk.

Íme néhány módszer, amivel megváltoztathatod és tesztelheted a ” Feladó” mezőt.

1. Valódi személy a cégnévvel szemben

Ha az e-mailed egy vállalkozástól érkezik, kísérletezz a vállalkozásod nevével, és az egyik alkalmazottad (pl. a marketinges vagy a vezérigazgató/alapító) nevének beillesztésével.

Ez a taktika magasabb megnyitási arányt eredményezhet, bár ez a célközönségtől függ. A különböző változók tesztelése a kulcsa annak, hogy kiderüljön, milyen tanácsot érdemes követned.

Itt fontos, hogy miután letesztelted a neked tetsző feladó nevet, tarts ki mellette. Így a feliratkozók könnyen felismerik az e-mailjeidet.

Alkalmazotti teszt:
[A] Példa Kft
[B] Ági a Példa Kft-től

2. Teljes neved kontra keresztneved

Ha a neved a márkád, tesztelheted, hogy csak a keresztneved vagy a teljes neved működik-e a legjobban.

Teljes név teszt:
“=””>[A] Dóri
“=””>[B] Halász Dóra

3. Különböző e-mail címek

Ha az info@cégnév.hu címről küldenél e-maileket, tesztelheted, hogy az olvasók szívesebben nyitják-e meg az e-maileket, mint ha egy, a cégednél dolgozó tényleges személy küldi őket.

E-mail cím teszt:
[A] info@dorahalasz.hu
[B] dora@dorahalasz.hu

3. Teszteld az e-mail tartalmát

Hírleveled tartalmának tesztelése trükkös lehet, mert ha egyszerűen csak a szöveget változtatod, nehéz azonosítani azt az egy változót, ami konverziót okoz. A tartalom egyik megbízhatóan tesztelhető eleme a CTA gomb, vagyis a cselekvésre felszólító gomb.

A CTA gomb a legfontosabb része a kattintások megszerzésének. Ez az utolsó lépés, mielőtt az olvasóból vásárló válik.

Íme néhány CTA gomb összetevő, amit megváltoztathatsz és tesztelhetsz.

1. Ismétlődő CTA gombok

ATúl sok link egy e-mailben megterhelő – de ha csak 2 – 3 link mutat ugyanarra a végcélra, az általában inkább a konverziók növekedéséhez, mint csökkenéséhez vezet. A CTA szöveget a legjobb egy kattintható gombon elhelyezni. Próbáld meg megismételni a CTA-t az aláírásodban vagy az utóiratban – meg fogsz lepődni az eredményeken.

2. Szöveg a gombokon

Próbálj ki rövidebb és hosszabb szövegvariációkat a gombokon. Tesztelj egy tipikus CTA-t és egy kreatív CTA-t. Játssz a szöveggel, hogy megnézd, melyik szó vagy kifejezés konvertál jobban.

CTA-szöveg ötletek
[A]
Vásárolj most
Vásárlás
Hozzáadás a kosárhoz
[B]
Benne vagyok!
Csináljuk!
Szeretném!

Kísérletezz különböző méretekkel, betűtípusokkal és akár NAGYBETŰKKEL is.

Valamilyen oknál fogva a csupa nagybetűs billentyűk működnek a legjobban. Nézd meg, hogy nálad működik-e.

3. Különböző színek a gombokhoz

Használj kontrasztos színeket. Egyes marketingszakértők szerint a piros szín növeli az átkattintási arányt, bár az e-mailben használt színnek illeszkednie kell a hírleveledhez, kampány esetén a kampány arculatához.

4. CTA gomb pozíciója

Próbáld meg variálni a CTA gomb pozícióját. Például úgy, hogy egyes gombokat kiemeltebbé teszel, mint másokat. Nagy különbséget jelenthet, ha a gombot a hajtás fölé helyezed, hogy az olvasók azonnal láthassák, anélkül, hogy görgetniük kellene.

Fontold meg a nyilak (→) és más vizuális elemek használatát az olvasó eligazítására.

A legsikeresebbek a CTA gombokra mutató nyilak. Ez odairányítja a látogató tekintetsét az oldal egy fontos eleméhez. Ez egy remek módja az információk rangsorolásának és az áramlás megteremtésének.

Teszteld a képeket (vagy a képek hiányát)

A kép egy hatékony eszköz arra, hogy a feliratkozóidat cselekvésre ösztönözd. A képekkel való kísérletezés szórakoztató módja annak, hogy megismerd a feliratkozóid preferenciáit, hogy megtudd, milyen típusú képekre reagálnak, és hogy a képeid hogyan tudják ösztönözni az elköteleződést. 

Íme néhány ötlet, hogy milyen képeket tesztelhetsz:
– Fotók emberekről / termékfotók
– Egy kép / több kép
– Van / Nincs szöveg a képen
– Animált GIF / statikus kép
– Komoly kép / bolondos kép
– Színes képi anyag / fekete-fehér képi anyag
– Stock fotók használata / alkalmazottak vagy ügyfelek fotóinak használata

5. Teszteld a preheader szöveget

Amikor a feliratkozók megkapják az e-mailt, a tárgy és a preheader, vagyis az előfejléc, szövege lesz az a kulcselem, ami alapján eldöntik, hogy érdemes-e megnyitni az e-mailt és interakcióba lépni veled.

A preheader szöveg olyan, mint a tárgysor folytatása, ezért ugyanúgy tesztelheted, mint a tárgysort: feltehetsz kérdést, keltheted a sürgősség érzetét és így tovább.

Ne ismételd meg ugyanazt az információt, ami már a tárgysorban is szerepel. Ehelyett használd ki a helyet a tárgysor kifejtésére.

Miért érdemes még ma elkezdened az e-mailjeid A/B tesztelését?

MMost már te is elhiszed, hogy az A/B tesztelésben nincs semmi titokzatos vagy bonyolult? 🙂 Sőt, valójában az e-mail marketing sokkal nehezebb A/B tesztelés nélkül. A hírleveleid nem fognak jobban teljesíteni anélkül, hogy megfigyelnéd, mi működik és mi nem.

A MailerLite segítségével szuper egyszerű A/B-tesztet beállítani. Kezdd kicsiben, és próbáld meg tesztelni a tárgysort, hogy javítsd a megnyitási arányokat. Ha már belejöttél, továbbléphetsz, és kipróbálhatod a fenti A/B tesztek egyikét.

Az A/B tesztelés egyetlen kihívása az, hogy sosem vagy igazán kész. Nincs vége annak, hogy mit lehet tesztelni, és milyen ismereteket lehet gyűjteni a tesztelésből. Ha valami jól működik néhány A/B osztott teszt során – folytasd. Aztán teszteld az e-mail egy másik elemét is. Ne feledd azt sem, hogy ami ma működik, az nem feltétlenül fog holnap is működni.

Készen állsz? Kezdd el az A/B tesztelést még ma, hogy holnap már javíthasd az e-mailek konverzióját.

forrás: mailerlite.com