Mi a legjobb időpont az e-mailek küldésére 2023-ban? Ez az egyik leggyakoribb kérdés, amit kérdeztek, ezért belevetette magát a MailerLite csapat az adatokba, hogy segítsenek megvilágítani és válaszokat találni.

Ez egy fontos kérdés! Az olvasóidnak elfoglalt az életük, és a legkevésbé sem szeretnéd, ha akkor küldenél nekik hírlevelet, amikor éppen a munkával vannak elfoglalva, vagy a hétvégi terveikről álmodoznak.

Ideális esetben azt szeretnéd, ha az embereknek lenne idejük és szellemi terük arra, hogy elolvassák a hírleveledet. Azokat a küldési időpontokat akarod kiválasztani, amelyek a legjobb e-mail elkötelezettséget biztosítják.

Van olyan időpont, amikor a feliratkozóid tökéletesen felkészültek és készen állnak arra, hogy fogadják az e-maileket? És ha létezik ez a „tökéletes időpont”, akkor nem mindenki pontosan ugyanabban az időpontban küldi a hírlevelét? Ez meghiúsítaná az egész célt.

Mielőtt túlságosan filozofálnánk, térjünk vissza a tényekhez (vagyis az adatokhoz). A következőkkel foglalkozunk:

  • – Az e-mail időzítés hagyományos megközelítése
    – Mit mutatnak 2022-es adatok az e-mail időzítésről
    – Az e-mailek időzítését befolyásoló egyéb tényezők
    – A legjobb e-mail marketing eszközök az e-mail küldéshez

Szeretnék segíteni, hogy kitaláld ezt az egymillió dolláros kérdést!

Több mint 2,5 millió, 2022-ben a MailerLite-tal küldött e-mail marketingkampányt elemezték, és a következőket találták:

A hét melyik napján küldi mindenki a kampányait?

Az e-mail marketingesek a csütörtököt részesítik előnyben (szorosan követi a szerda) a leveleik kiküldésére

A hét melyik napja generálja a legtöbb megnyitást?

A csütörtök az a hétköznap, amikor a küldést követő első 2 órában a legmagasabb a megnyitási arány, szorosan követi a hétfő.

Melyik napszak generálja a legtöbb megnyitást?

A legtöbb e-mail megnyitása délelőtt 11 és 12 óra között történik, egy másik csúcspont pedig délután 6 és 7 óra között, és egy érdekes késő esti emelkedés hajnali 2 órakor (a feladó időzónájában).

De mint a cikkben olvashatod, fontos, hogy a küldési időpontokat az adott feliratkozók preferenciáira alapozd. És ha kétségeid vannak, tesztelj és tanulj!

Mit mond a hagyományos bölcsesség az e-mail időzítéséről

Kiindulópontként képzeld magad az feliratkozóid helyébe. Gondolj a napi rutinjukra, szokásaikra és gondolkodásmódjukra. Lehet, hogy még nem rendelkezel minden adattal, de valószínűleg elég jól ismered a célközönségedet. Mikor lenne a legvalószínűbb, hogy foglalkoznának az e-mail kampányaiddal?

Gyakran előfordul, hogy a hetük valahogy így alakul:

Hétfő

A hétfő a legkevésbé népszerű nap az e-mail marketingesek körében. Jogos a feltételezés, hogy az emberek elfoglaltak a munkahéthez való visszailleszkedéssel. Az üzleti e-maileket elkerülhetetlenül előnyben részesítik a promóciós e-mailekkel szemben. A munkával való felzárkózás hangsúlyozása miatt sokak szerint a hétfő az egyik legrosszabb időpont a hírlevél küldésére (bár 2022-es adatok szerint még így is meglepően magas megnyitási arányokat lehet elérni). 🤷

Hétköznapok

A legtöbb e-mail marketinges úgy véli, hogy a kedd, a szerda és a csütörtök a jó napok. A hét közepén a feliratkozóid belerázódnak a munkarutinjukba, és következetesen ellenőrzik a postaládájukat.

Péntek

Pénteken mindenki a hétvégéről álmodozik, és igyekszik befejezni a munkát, hogy offline állapotba kerülhessen. A MailerLite csapata azonban azt tapasztalta, hogy a péntek ebédidő jó alkalom lehet az e-mailek küldésére. Utána az emberek általában már a hétvégére pihennek, és kevésbé valószínű, hogy új feladatokba kezdenek, így több idejük marad a postaládájuk ellenőrzésére.

A hétvége

Ez egy trükkös kérdés. Bár mindig vannak kivételek, egyes kultúrákban, például Franciaországban és Olaszországban, munkaidőn kívül ritkán ellenőrzik a postaládájukat. Más kultúrákban azonban, például az Egyesült Államokban, a vasárnap este ideális időpont lehet, mivel az amerikaiak hajlamosak már előző este felkészülni a munkahétre.

Emellett az emberek általában kevesebb e-mailt kapnak hétvégén, így könnyebb lehet megragadni a figyelmüket. Általános szabály, hogy a célközönség számára a legjobb, ha különböző küldési időpontokat tesztelsz, hogy kiderítsd, melyik generálja a legmagasabb megnyitási és átkattintási arányt.

Ha logikusan végigmégy a hét napjain, megalapozottan megtippelheted, hogy mikor érdemes e-mailt küldeni. Mi azonban egy lépéssel tovább mentünk, és a MailerLite-ban küldött kampányok alapján kiástuk a 2022-es adatainkat.

A küldési idők tesztelésekor vedd figyelembe az iparágra vonatkozó e-mail marketing referenciaértékeket. Nincs két egyforma iparág az e-mail mérőszámok tekintetében. 

A számok nem hazudnak…

Szeretem a számok elemzését, és nagy hívei vagyok az adatok emberi szemszögből történő elemzésnek. Több mint 2,5 millió MailerLite-kampányt vizsgáltak meg a MailerLite-nál, hogy megismerjék a saját valós tapasztalataikkal párosított felismeréseiket, és kiderítsék, hogy valóban létezik-e ideális küldési ablak.

Mi a legjobb időpont egy e-mail küldésére, a nap és a megnyitási arányok alapján?

Melyik a legjobb nap a héten e-maileket küldeni? Hasonlítsuk össze ezt a két grafikont, amelyek a küldési arányokat és az e-mailek megnyitási arányát mutatják a hét folyamán.

Ta-da! Az adatok azt mutatják, hogy a legtöbb hírlevelet általában hétköznapokon küldik ki. A szerda és a csütörtök a legnépszerűbb napok, amikor az e-mail marketingesek kiküldik a kampányaikat, míg a szombat és a vasárnap a legkevésbé népszerű.

De hogyan viszonyul ez az egyes hétköznapok átlagos megnyitási arányaihoz? Nézzük meg az alábbiakban.

Megnyugtató, hogy a nyitási arányok elég konzisztensek a hét folyamán, a vasárnap pedig becsúszik, és technikailag az első helyen áll. De ne feledd, hogy vasárnap sokkal kevesebb e-mailt küldenek, és nem minden nyitási arány egyforma. Vannak, akik a vasárnapi e-maileket este, hétfő reggel vagy akár a hét későbbi szakaszában nyitják meg.

Ha időérzékeny hírleveleket szeretnél küldeni, vedd figyelembe az átlagos megnyitási arányokat az elküldést követő első 2 órán belül.

A legkedvezőbb lehetőségek a csütörtök (15,21% nyit az első 2 órában) és a hétfő (15,17% nyit az első 2 órában).

Mivel hétvégén kevesebb e-mailt küldenek, kihasználhatod a lehetőséget, hogy kitűnj a tömegből. Ugyanakkor a szombat a legrosszabb nap a megnyitási arányok tekintetében is, és az e-mail marketingesek általában egyetértenek abban, hogy a hétvége a legrosszabb időpont egy kampány kiküldésére – a döntés tehát a tiéd! Lehet, hogy aranybánya lesz, de az is lehet, hogy nem.

Ha kétségeid vannak, tesztelj különböző küldési napokat, és hasonlítsd össze a kampányjelentéseket (erről később).

Mi a legjobb küldési idő, az időpont alapján?

Vessünk egy pillantást az egyes hétköznapokra, hogy képet kapjunk arról, mely időpontokban a legmagasabb a nyitási arány. Összességében a legtöbb megnyitás délelőtt 10 és délután 12 óra között történik.

Sok iparági szakértő ezeket az időpontokat a legjobb küldési ablaknak nevezi, mivel a feliratkozók már belerázódtak a napjukba, de még nem koncentrálnak annyira a napi teendőikre, hogy figyelmen kívül hagyják a postaládájukat. Van egy mini csúcs délután 5 és 7 óra között, és ami még meglepőbb, hogy hajnali 1 és hajnali 2 óra között jelentősen megugrik a megnyílások száma.

A legjobb időpont egy e-mail kiküldésére hétfőn

Az adatok szerint hétfőn délelőtt 11 óra a csúcsidőpont, amikor az emberek megnyitják az e-maileket – és este 6 órakor is van egy szép kis fellendülés. A délutáni órákban a megnyitási arány kissé visszaesik, talán azért, mert az emberek lerázzák magukról a „hétfői rosszkedvet”, és nekilátnak a hétköznapi feladatoknak.

A legjobb időpont egy e-mail küldésére kedden

Keddenként az e-mailek nyitási csúcspontja 12 órakor van, bár van egy éjféli növekedés 1 és 2 óra között, és egy nagyobb növekedés 7 és 8 óra között (talán amikor mindenki ébredezik, vagy a reggeli ingázás közben). Reggel 9 órakor visszaesik, majd délben újra elérik a csúcsot. Onnantól kezdve elég egyenletes marad, mielőtt este 7 óra körül lecsökken.

A legjobb időpont egy e-mail küldésére szerdán

12:00 ismét aranyérmes! A szerdai nyitási arányok a keddihez hasonlóan alakulnak, azzal a különbséggel, hogy a nyitási arányok délután 2 órától kezdődően csökkennek. Talán azért, mert az emberek arra koncentrálnak, hogy elvégezzék a hét végi teendőket, és így könnyebben vágjanak neki a hétvégének.

A legjobb időpont egy e-mail küldésére csütörtökön

Ismét 12 óra a legjobb időpont a megnyitási arányok tekintetében, majd hajnali 2 órakor újabb csúcsot ér el, és reggel 7 és 8 óra között ismét megugrik a nyitási arány. Érdekes, hogy a megnyílások a nap folyamán meglehetősen egyenletesek maradnak, és csak este 9 óra után esnek vissza. Ennek oka az lehet, hogy az emberek már befejezték a heti feladatok nagy részét, és a hétvége előtt nem kezdenek bele újabb nagy projektekbe, így több idejük marad az e-mailek ellenőrzésére.

A legjobb időpont egy e-mail küldésére pénteken

A megnyitási arányok péntek délelőtt 10 és 12 óra között következetesen magasak, egy másik kora reggeli csúcs pedig reggel 8 óra körül. A nyitási arány délután 14:00 órától kezd csökkenni. Bár ez egy érdekes nap lehet a hírlevél küldéséhez, mivel az embereket közvetlenül azelőtt éri el, hogy elindulnának a hétvégére, amikor a legjobban hajlamosak lehetnek vásárolni valamit, vagy kipróbálni egy új élményt.

A legjobb időpont egy e-mail küldésére szombaton

A szombati nyitási arányok a hétköznapokhoz hasonlóan alakulnak: reggel 7 órakor csúcsosodnak ki, majd 11 órakor érik el a csúcsot, mielőtt a délután folyamán folyamatosan csökkennének, mivel az emberek kikapcsolnak, hogy élvezzék a hétvégét.

A legjobb időpont egy e-mail küldésére vasármap

A minta vasárnap megszakad. Délben még mindig van egy döccenés, de a nap hátralévő részében bekövetkező folyamatos csökkenés helyett a vasárnap esti nyitások emelkednek. Valószínűleg az emberek elkezdenek felkészülni a következő munkanapra. Ez érdekes lehetőség az e-mail marketingesek számára, mivel vasárnap kevesebb a forgalom.

Tehát, mikor a legjobb időpont e-mailt küldeni?

Az adatok azt mutatják, hogy bár a nyitási arányok minden hétköznap egységesek, a hétfői és a csütörtöki napok vezetnek. De függetlenül attól, hogy melyik napot választod a hírleveled elküldésére, a 11:00-12:00 óra közötti időpont tűnik a maximális nyitási arányt biztosító kedvező küldési időpontnak.

Ezek a statisztikák azt is mutatják, hogy a legrosszabb időpont az este 9 és 7 óra közötti időszak, amikor a feliratkozók esti pihenőjüket töltik, alszanak, majd sietve készülődnek az új napra.

De mi a helyzet a hajnali 2 órai csúcsokkal? Nem az a rossz időpont az e-mailek küldésére? Nyilvánvaló, hogy az éjféli e-mailek nem olyan nagy hiba, mint ahogy azt az e-mail marketingesek gondolták. 

Válassz egy időpontot, és tartsd következetesen

Nem számít, hogy mikor küldöd a hírleveledet, a legjobb gyakorlat az, hogy következetes legyen. Mindannyian a megszokás teremtményei vagyunk, és tudat alatt vágyunk a következetességre. A rendszeres e-mail küldési gyakoriság fenntartásával bizalmat és várakozást építhetsz. A közönséged elvárja majd, hogy egy meghatározott időpontban megkapja a tartalmaidat.

Sok e-mail marketinges az óra percében (00:15, 00:30, 00:45) küld ki e-mail üzeneteket. Érdemes lehet ehelyett a „naptaktikai hacket” követni, amely szerint a csendes percekben (00:07, 00:38, 00:42) küldöd el az e-maileket. Ez csökkenti annak kockázatát, hogy az e-mailed késni fog a szervereket egyszerre zsúfoló nagyszámú e-mail miatt.

De várj! Néhány más dolog is befolyásolja az e-mail időzítését

Az adatokból a legjobb nap és időpont megtalálása nem az egyetlen változó, amit figyelembe kell venni. Tekintsd átfogóan a hírleveleidet, kampányaidat mivel más tényezők is befolyásolhatják a küldési időpontot, többek között:

A marketing céljaid
Tartalom
Célközönség

1. A marketing céljaid

Gondold át, mit szeretnél, mit tegyen a közönség, amikor megkapja az e-mailt. Olvassa el? Kattintson rá? Vásároljanak?

2. Tartalom

A különböző típusú e-maileket jobb a nap bizonyos időszakaiban elküldeni. A legkézenfekvőbb példa erre a hír- és média e-mailek. Ha valami hírértékű esemény történik, mindenképpen küldd el minél hamarabb.

A B2B szolgáltatásokat vagy termékeket népszerűsítő hírlevelek jobban teljesítenek munkaidőben, amikor a feliratkozóid a munkában vannak. Másrészt egy utazási iroda vagy egy író nagyobb figyelmet tud magára vonni, ha munkaidő után vagy hétvégén küldi az e-maileket. Néhány pizzázó cég délután negyed ötkor küldi el akcióit és kuponjait, pont akkor, amikor a feliratkozóik már az esti étkezésen kezdenek el gondolkodni!

Gondold át, hogy milyen típusú üzenetet küldesz, és időzítsd azt ennek megfelelően.

3. Célközönség

Tudtad, hogy az „e-mail küldésének legjobb időpontja” adatok többnyire asztali felhasználókon alapulnak? Ellenőrizd, hogy a te feliratkozóid milyen típusú eszközzel nyitják meg hírleveleiket. A mobilfelhasználók általában késő este és hétvégén aktívabbak.

Vagy talán a a te elsődleges célközönséged nem 9-5-ig dolgozó üzletember, hanem inkább távmunkás, otthonülő szülő vagy nyugdíjas? Használd ki ezt az előnyödre, ha megérted az e-mail szokásaikat, és olyan napszakban küldöd nekik a hírlevelet, amely számukra a legjobban megfelel.

Eszközök a küldési idő optimalizálásához

Miután elemezted az adataidat és meghatároztad a hírlevelek küldésének legfontosabb időpontjait, használd ki az e-mail marketing legjobb küldési funkcióit. Ezek sokkal könnyebbé teszik az életedet!

Automatikus újraküldés

A legtöbb e-mail megnyitása az érkezéstől számított egy órán belül megtörténik. Ha üzeneted nagyon fontos, használd az automatikus újraküldés funkciót, hogy a feliratkozóidat az ujjad mozdítása nélkül újra megszólítsd. Ezzel a funkcióval az e-mailed automatikusan újra elküldi mindenkinek, aki első alkalommal nem nyitotta meg.

A második e-mailhez személyre szabott üzenetet is hozzáadhatsz, hogy az emberek tudják, hogy fontos. A meg nem nyitott e-mail kampányok újraküldésekor az a cél, hogy mindenki úgy érezze, mintha a második e-mail kifejezetten neki készült volna.

Link triggerek

Néha automatizálási triggerek segítségével a tökéletes időben küldhetsz e-maileket. Ahelyett, hogy megpróbálnád kitalálni a legjobb időpontot egy hírlevél elküldésére az egész e-mail listádnak, a link triggerek az egyes feliratkozók műveletei alapján küldenek egyedi e-maileket.

Amikor egy olvasó az e-mail kampányodban egy linkre kattint, akkor egy másik e-mailt indíthatsz el, amely megfelel annak a témának, amely éppen abban a pillanatban érdekli. Ez kiküszöböli a találgatásokat, és hagyja, hogy a feliratkozó viselkedése diktálja az üzenet elküldésének megfelelő időpontját.

A/B tesztelés

A küldési idő nem az egyetlen tényező, amely befolyásolja az e-mailek megnyitási és kattintási arányát. Az e-mail tárgysor, a feladó címe és az e-mail tartalma szintén fontos szerepet játszhat. Szerencsére kipróbálhatod ezt a 3 dolgot, hogy megtudd, melyik generálja a legnagyobb elkötelezettséget.

Az A/B tesztelés során ugyanannak az e-mailnek 2 változatát készíted el (pl. különböző tárgysorokkal), majd elküldöd őket a közönséged egy részének. Az a verzió, amelyik a legtöbb megnyitást vagy kattintást* generálja, lesz a „győztes”, és elküldjük az e-mail listád többi tagjának.

*Az Apple Mail adatvédelmi funkciója miatt 2021. szeptember 20-án jelent meg, javaslom, hogy az A/B tesztelést inkább a kattintási arányok, mint a megnyitási arányok alapján végezzük.

Az igazság az e-mailek küldési idejéről

Mindent összevetve, a küldési idő csak egy apró részlet a tágabb értelemben vett e-mail marketing stratégiában. A közönsége a te általad nyújtott tartalom és érték miatt fogja megnyitni és elolvasni az e-maileket. Hiába küldöd el a tökéletes időpontban, ha az nem felel meg a többi e-mail marketing viszonyítási alapnak.

Ha tehát közeleg egy határidő, és nem vagy elégedett az e-maileddel, várj, amíg elkészül. Jobb, ha minőségi élményt nyújtasz, mintha feláldoznád azt egy adott dátum és időpont kedvéért. Amikor az olvasóid izgatottan várják a hírleveleidet, az időzítés kevésbé lesz lényeges.

Összefoglalva, itt vannak a fő e-mail küldési idő tanulságai:

– Képzeld magad a célközönséged helyébe, és gondold végig, milyenek a napi szokásaik és rutinjaik.
– Küldj hírlevelet hétköznapokon, ha magasabb megnyitási és kattintási arányt szeretnél, és hétvégén, ha közönséged osztatlan figyelmét szeretnéd.
– Gondold át a marketingcéljaidat, az üzeneteidet és a célközönségedet, mielőtt kiválasztod a konkrét napot és időpontot.
– Használd az e-mail marketing eszközöket a küldés finomhangolásához, mint például az automatikus újraküldések.
Ne feledd: a kiváló minőségű hírlevelek fontosabbak, mint a tökéletes időzítés.

forrás: mailerlite.com