Képzeld el, hogy egyszer írsz egy e-mail sorozatot, amelyet különböző embereknek küldesz el különböző időpontokban, amikor a legnagyobb szükségük van rá.

Az e-mail automatizálás az e-mail marketing egyik legerősebb és leghasznosabb funkciója. Egyszer beállítod, és máris magától fut. Onnantól kezdve varázslatos módon, az ujjadat sem kell megmozdítanod, hogy a megfelelő e-maileket elküldd. Bár bonyolultnak hangzik, valójában nagyon egyszerű a beállítása.

Vegyük végig lépésről lépésre az e-mail automatizálást, majd rengeteg példát mutatok, hogy segítsek a kezdésben.

Mi az e-mail automatizálás?

Az e-mail automatizálás az, amikor az e-maileket automatikusan küldjük el, anélkül, hogy a feladónak bármit is tennie kellene. Ezeket az e-maileket bizonyos ún. “triggerek” aktiválják a küldésre, például egy feliratkozó valamilyen cselekedete (viselkedési trigger), vagy egy bizonyos dátum vagy időkeret (időfüggő trigger). Az ilyen automatizációk lehetővé teszik, hogy célzott e-maileket küldj a megfelelő pillanatban.

Például ahelyett, hogy manuálisan küldenél üdvözlő e-mailt mindenkinek, aki feliratkozik a szolgáltatásodra, beállíthatsz egy olyan trigger-t, amely automatikusan küld egy üdvözlő e-mailt minden alkalommal, amikor egy új személy feliratkozik.

Az e-mailt egyszer írod meg, de az továbbra is keményen dolgozik, és pontosan akkor éri el az összes feliratkozót, amikor szükségük van rá.

Miért változtatja meg az e-mail automatizálás a te vállalkozásod alapjait is?

Az egyéni vállalkozók, a kis- és középvállalkozások és a nagyvállalatok egyaránt csodákra képesek az automatizált e-mailekkel. Íme néhány ok, amiért ez így van:

1. Személyre szabottabb e-maileket küldhetsz:

Az automatizált e-mailek segítségével személyre szabhatod üzeneteidet, méghozzá úgy, hogy azok időszerűek és relevánsak legyenek.

2. Az automatikus e-mailek megtérülése (ROI) rendkívül magas: 

Az emberek pont akkor kapják meg a leveleket, amikor a legnagyobb szükségük van rá. Ez azonnali reakcióra ösztönzi őket. A világ legjobban teljesítő vállalatai is, mint például az Amazon és a Netflix, az automatizálást alkalmazzák, ami hatalmas bevétel növekedést eredményezett nekik.

3. Az automatizált e-maileket gyakrabban nyitják meg

Az Epsilon felmérése szerint az automatikusan indított e-mailek 199%-kal magasabb átkattintási arányt érnek el, mint a tömeges e-mailek.

A MailerLite segítségével ugyanolyan könnyen automatizálhatod az e-maileket, ahogyan az olyan hatalmas vállalatok teszik, mint az Amazon.

Az e-mail automatizálás használata nagyszerű lehetőség arra, hogy aktivizáld az ügyfeleidet, jobb élményt nyújts nekik, és növeld konverziós arányát.

Az e-mail automatizálás kihasználásának 9 módja

Bár az e-mail automatizálás lehetőségei végtelenek, szeretnék megosztani kilenc olyan e-mail automatizálási felhasználási esetet, amelyet te is alkalmazhatsz a vállalkozásodban már ma.

1. Üdvözlő e-mailek automatizálása

Tegyél jó első benyomást az új ügyfelekre. Az első e-mail automatizálás, amit minden vállalkozásnak be kell vezetnie, az üdvözlő levél az új feliratkozónak.

Amikor valaki feliratkozik a hírleveledre, egy automatizált e-mail üzenet a legjobb módja annak, hogy üdvözöld őt, pozitív első benyomást kelts, és további értékek felajánlásával meghosszabbítsd az elköteleződést.

Az automatizált üdvözlő e-maileknek hosszú távú hatásai lehetnek, amelyek hatással vannak a te eredményeidre:

Az emberek 74,4%-a vár üdvözlő e-mailt, amikor feliratkozik.

33%-kal több hosszú távú elkötelezettséget biztosít a márkával kapcsolatban.

4x nagyobb megnyitási arányt és 5x nagyobb kattintási arányt generál más tömeges promóciókhoz képest.

3x annyi tranzakciót és bevételt biztosít e-mailenként, mint a szokásos promóciós e-mailek.

Ha jól csinálják, az üdvözlő e-mailek jelentősen megnövelhetik az elkötelezettségi mutatókat. Ne feledd, hogy az első benyomás fontos, ezért legyen átgondolt, hogy mit akarsz mondani.

Hogyan kell üdvözlő e-mailt írni?

A nagyszerű első benyomás titka, hogy az első levél emberi és hiteles legyen. Tegyél úgy, mintha személyesen találkoznál az ügyféllel, majd írj egy levelet, amelyben kifejezed a háládat az érdeklődés iránt és növeled az elköteleződését.

Az üdvözlő levelet érdemes az alábbi szempontok szerint felépíteni:

 • Legyen hiteles az üdvözlő üzenet, pl Szia! Sikeresen feliratkoztál. Örülök, hogy csatlakoztál hozzám
 • Tájékoztassa az olvasót, hogy mire számíthat: Alig várom, hogy minden héten megosszam veled az újdonságokat/újabb ötleteket adjak neked
 • Legyen személyes az üzenet
 • Tartalmazzon egy közelgő különleges ajánlatot, pl exkluzív kupon/videó/ajándék csak hírlevél olvasóknak
 • Egyértelmű felhívást tartalmaz a cselekvésre (CTA) az e-mail végén.

Arra is használhatod az üdvözlő e-mailt, hogy bemutatkozz.

Egyetlen lehetőséged van arra, hogy már az első alkalommal lenyűgözd a feliratkozókat. És ebben segíthet egy olyan automatizált üdvözlő e-maill, amely maradandó első benyomást kelt.

Automatizáld a bevezető e-mail sorozatot

A MailerLite segítségével automatizált sorozatokat hozhatsz létre, amelyekben különböző e-maileket küldhetsz el egymás után. Az e-mailek sorozat küldésével a fő üzenetedet több részre tagolhatod, és az embereket időben és a cselekedeteik alapján tájékoztathatod az információkról.

Példa: Bevezető e-mail sorozat

 1. 1. lépés – Az új előfizető üdvözlő e-mailt kap.
 2. 2. lépés – Két nappal később automatikusan kap egy e-mailt egy termékismertető videóval.

3a. lépés – Ha a feliratkozó megnézi a videót, egy héttel később kap egy e-mailt egy kuponnal.

3b. lépés – Ha nem nézi meg a videót, akkor egy másik e-mail sorozatot kap, hogy újra bevond a folyamatba.

Ezeket a sorozatokat minden új ügyfél automatikusan megkapja. Ha úgy találod, hogy egy sorozat valamelyik része nem hatékony, könnyen megváltoztathatod a különböző részeket anélkül, hogy új sorozatot kellene létrehoznod.

2.  A lead mágnes sorozatok automatizálása

E-mail marketinged éltető eleme az egészséges feliratkozói listád. Miközben hírleveleket küldözgetsz és kapcsolatokat építesz velük, szem előtt kell tartanod azt is, hogy minél több embert vonzz. Az e-mail automatizálás segít abban, hogy több feliratkozót szerezz.

Ha valami értékeset, például egy jelentést, e-könyvet, eseményt vagy ajándékkártyát adsz az e-mail címükért cserébe, az hatékony. Amikor valaki feliratkozik, azt szeretné, ha a tranzakció gyors és zökkenőmentes lenne, ami automatizálást igényel.

Az automatizációt használó leadmágnes e-mail sorozat lehetővé teszi, hogy az ösztönzőt azonnal kézbesítsd, miután a feliratkozó csatlakozik a listádhoz. Íme egy munkafolyamat-példa az induláshoz, amely a MailerLite-ot használja e-mail automatizálási eszközként. 

Példa:

1 levél Köszönöm a feliratkozást! Innen letöltheted az e-bookot.

2 levél 2 nappal később Fontos a véleményed. Kérlek, mondd el, hogy tetszett, amit olvastál

3. A feliratkozók szegmentálása automatikusan

Hagyd, hogy ügyfeleid önmagukat szegmentálják. A közönség szegmentálással kisebb csoportokra oszthatod a feliratkozókat az alapján, hogy mit szeretnek a termékeidben és szolgáltatásaidban.

A szegmentálás fontos lépés az e-mail marketinged sikerességének javításához. Ha az üzeneted releváns, a kampány teljesítménye is javul.

Ahelyett, hogy mindenkinek ugyanazt az üzenetet küldenéd, a szegmentálás segít abban, hogy a megfelelő üzenetet a megfelelő célközönségnek címezd.

A jelenlegi gyakorlat, miszerint a szegmenseket személyiségképek vagy más adatpontok alapján hozzuk létre, nem mindig a megfelelő csoportokat eredményezi. Az e-mail marketing automatizálással rendkívül hatékony csoportokat hozhatsz létre az önszegmentálás révén.

Mi az önszegmentálás?

Az önszegmentálás akkor következik be, amikor az emberek olyan konkrét online műveleteket végeznek, amelyek a MailerLite-ot arra késztetik, hogy viselkedésük alapján automatikusan egy szegmensbe sorolja őket.

Tegyük fel, hogy egy feliratkozó rákattint a hírlevelében egy közelgő értékesítési webináriumra mutató linkre. A MailerLite automatikusan egy “Értékesítési webinárium” feliratú csoportba teszi ezt a feliratkozót, azaz szegmentálja.

Ebben a példában a feliratkozó értékesítés iránti érdeklődése vezetett a szegmentáláshoz. Most már küldhetsz nekik olyan értékesítési témákra szabott e-mail tartalmakat, amelyekről tudod, hogy érdeklik őket.

A legjobb e-mail automatizációk csoportokra és szegmensekre osztják a feliratkozókat, így célzottabb és személyre szabottabb kampányokat kapnak. Olvass erről ITT BŐVEBBEN.

4. Az érdeklődés növelés automatizálása. 

Vezesd végig az érdeklődőket az értékesítési tölcsérben. Automatizált soroztaokat állíthatsz be a feliratkozóid tevékenységei alapján, és elvezetheted őket a vásárláshoz.

Amikor a potenciális ügyfelek felkeresnk téged, ritkán állnak készen arra, hogy azonnal vásároljanak. Valójában a webhelylátogatók 96%-a nem áll készen a vásárlásra – csak nézelődnek, vagy véletlenül botlottak az oldaladra, vagy kíváncsiak az üzletedre! A feliratkozók vásárlóvá formálása az értékesítési folyamat szerves része.

Építs kapcsolatot a feliratkozókkal egy automatizált ügyfél gondozó e-mail kampány segítségével.

Az automatizált érdeklődés növelés lehetővé teszi, hogy nyomon kövesd az egyes feliratkozók elköteleződését tartalmaid és webhelyed iránt. Automatikusan elküldheti a megfelelő e-mailt a megfelelő időben, amikor interakcióba lépnek a megfelelő tartalommal.

Amikor a weboldal látogatók letöltenek egy tartalmat vagy rákattintanak egy linkre, akkor az e-mailt úgy programozhatod, hogy az aktiválja a gondozási kampány következő fázisát. Ez lehetővé teszi, hogy minden lehetőséget kihasználhass, hogy a konverzió felé tereld a feliratkozóidat.

A link triggerek növelik az elkötelezettséget

Ha valaki feliratkozóvá válik, folytathatod vele az e-mailes párbeszédet a különböző digitális marketingcsatornáidon végzett interakcióik alapján.

A link triggerek lehetővé teszik, hogy bármilyen linket triggerként felhasználj a megfelelő e-mail aktiválásához. Az automatizált e-mailt bármilyen típusú, általad ellenőrzött link kiválthatja.

Akárcsak egy normál offline beszélgetés során, az e-mail az egyén személyes érdeklődési körére összpontosít.

Íme néhány példa a különböző tartalmakra, amelyeket megoszthatsz, attól függően, hogy az értékesítési tölcsér melyik szakaszában vannak.

Példa: Link Trigger egy PDF letöltéséhez

Viselkedés: Egy előfizető rákattint a linkre, hogy letöltsön egy ingyenes PDF fejezetet egy könyvből.

Válasz: A feliratkozókat egy csoportba szegmentálhatod azok alapján, akik a linkre kattintottak, majd várhatsz néhány napot, és küldhetsz egy követő e-mailt a következő fejezettel.

A link triggerek nagyszerű módja annak, hogy természetes módon és hozzáadott értékkel vond be a feliratkozókat. Arról nem is beszélve, hogy a nem célzott e-mailekhez képest 5x nagyobb a kattintás-megnyitás aránya.

5. Az ügyfél megtartásának automatizálása

Tartsd fenn az ügyfelek elkötelezettségét. Mindenki szeret új ügyfeleket szerezni, de egy vállalkozás nem élhet meg csak az új eladásokból – a már meglévő ügyfeleket meg kell tartania, hogy nyereséges maradjon.

Az ügyfelek megtartásának egyik leghatékonyabb módja az automatizált e-mail marketingkampányok révén történő kapcsolatépítés.

Valójában az e-mail bizonyítottan az ügyfélmegtartás legnagyobb mozgatórugója. A második legjobb csatorna pedig a közösségi média.

A megtartási marketing akkor a legeredményesebb, ha olyan módon nyújt értéket, ami az ügyfelek elkötelezettségét fenntartja. Az automatizált e-mailek kulcsfontosságú szerepet játszanak tehát a megtartási kampányokban. 

Olyan triggerek beállításával, amelyek az ügyfél életciklusának kulcsfontosságú pontjain e-maileket küldenek az ügyfeleknek, több ezer ügyféllel ápolhatod a kapcsolatot egyszerűen.

Példa: Hogyan használja a Grammarly az automatizálást

A Grammarly egy előfizetés-alapú vállalkozás, így tisztában kell lenniük azzal, hogy több millió előfizetőjüknek mikor fog megszűnni az előfizetése. A probléma az, hogy különböző emberek iratkoztak fel és különböző időpontokban.

Az automatizálás használatával az előfizetők megtartására néhány nappal az egyes előfizetések lejárta előtt tudnak e-mailt küldeni. Az e-mail hozzáadott értéket teremt, mivel emlékezteti az ügyfelet, hogy hamarosan lejár a szolgáltatása, és ez egyben lehetőség arra is, hogy kedvezményes ajánlatot küldjenek a megtartásuk érdekében.

6. Automatizáld az ismételt kapcsolatfelvételi e-maileket

Az emberek nem fognak minden elküldött e-mailre reagálni – és ez teljesen rendben van és normális. 

De ha azt veszed észre, hogy valaki egy ideje nem nyitotta meg a leveledet vagy nem kattintott rá (6 hónap a szokásos viszonyítási alap), akkor lehet, hogy itt az ideje, hogy indíts egy ismételt elköteleződési kampányt. Ez egy olyan e-mail-sorozat, amellyel “visszahódíthatod” a feliratkozóidat!

Íme a rendkívül hatékony “visszahódító” e-mailek fő összetevői:

 • 1. írj egy figyelemfelkeltő tárgysort: Valamit, ami arra csábítja feliratkozókat, hogy megnyissák a levelet.
 • 2. Ajánlj ingyenes szállítást vagy hamarosan lejáró kedvezményt: Ez sürgősség érzetét kelti, és arra ösztönzi őket, hogy újra érdeklődjenek.
 • 3. Emlékeztesd őket, hogy miért iratkoztak fel: Ismételd meg, hogy miről is van szó (lehet, hogy egy forgalmas időszakban iratkoztak fel, és elfelejtették).
 • 4. Teremtsd meg a FOMO érzést (félelem a kimaradástól): Említsd meg a közelgő ajánlatokat, eseményeket és promóciókat, amik miatt maradni akarnak majd.

A MailerLite segítségével az ilyen ügyfél visszaszerző kampányok beállítása rendkívül egyszerű, mivel az inaktív előfizetők automatikusan csoportosítva vannak a Feliratkozók fül alatt. 

Amikor létrehozod ezt a fajta automatizációt, használd a “Amikor az előfizető csatlakozik egy csoporthoz” kiváltó okot, majd válaszd ki az inaktív előfizetők csoportját. Onnan egy olyan e-mail sorozatot hozhatsz létre, amelyet mindenkinek elküldesz, aki inaktív feliratkozónak van megjelölve. Ilyen könnyű dolgod van! 

7. Oktatási tartalmak/online tanfolyamok automatizálása

Az online tanfolyamokban az a nagyszerű, hogy egyszer kell elkészíteni őket, és az emberek akkor jelentkezhetnek, amikor csak akarnak. A munkádat elvégezted!

Amikor valaki feliratkozik a tanfolyamodra, egy automatizált munkafolyamat képes a megfelelő időpontokban eljuttatni neki a tananyagokat. Bármikor és bármilyen időpontban lehetsz tanár! A virtuális óráidat a rendszer automatikusan elküldi. 

8. Automatizáld az elhagyott kosár e-maileket

Minden e-kereskedelmi oldalon előfordul a kosárelhagyás. Alapvetően a vásárló távozik, mielőtt véglegesítené a vásárlást. Bár ez sajnálatos, még mindig van remény. Automatikusan indíthatsz e-maileket az újbóli bevonásukra, ami a vásárlóid 12-15%-ának visszanyerését eredményezi!

A feliratkozók akár többször is aktiválhatók, minden egyes alkalommal, amikor elhagyják a kosarukat. Különböző stratégiákkal próbálkozhatsz, hogy visszahozd vásárlóidat, többek között:

 • Kedvezménykódok adása
 • A legkelendőbb termékek ajánlása
 • Vásárlói vélemények használata

9. Tranzakciós e-mailek automatizálása

A tranzakciós e-mailek azok az üzenetek, amelyeket akkor kapsz, amikor vásárolsz vagy más típusú tranzakciót hajtasz végre egy cégnél. Ilyenek például a következők:

 • Köszönő e-mailek
 • Előfizetést visszaigazoló e-mailek
 • Fiókaktiváló e-mailek
 • Jelszó-visszaállítási e-mailek
 • Próbaverzió lejárati e-mailek

Most már érted a lényeget! Amikor valaki megvásárol egy terméket (vagy hasonló műveletet hajt végre), egy tranzakciós e-mail jelenik meg a postaládájában.

Ezeknek az e-maileknek az a varázsa, hogy nyolcszor magasabb megnyitási arányt generálnak, mint más marketing e-mailek. Általában elég fontosak, így az emberek sokkal szívesebben nézik meg őket. 

További ötletek az automatizáláshoz

Bár öt példát részletesen bemutattam, több tucat automatizálási munkafolyamat létezik, amelyeket a saját vállalkozásodtól függően megvalósíthatsz. Íme egy gyors lista további ötletekről, amelyeket érdemes felfedezni.

Gyűjtsd össze az ügyfelek visszajelzéseit

Az e-mailes felmérés remek módja annak, hogy megtudd, mit gondolnak valójában az ügyfeleid a szolgáltatásaidról. Az automatizálás segítségével egy kulcsfontosságú esemény, például egy vásárlás vagy regisztráció után kérdőívet küldhetsz e-mailben.

Blogbejegyzések népszerűsítése

Az RSS-ről emailt küldő funkció lehetővé teszi, hogy olyan automatizált e-mailt időzíts, amely beilleszti a legutóbbi blogbejegyzéseidet az e-mailbe, hogy értesítsd feliratkozóidat.

Születésnapok vagy más különleges alkalmak

Az emberek szeretik az évfordulókat és a különleges alkalmakat. Lepd meg előfizetőidet azzal, hogy automatikusan küldesz egy e-mailt a születésnapjukon, vagy kedvezményt küldesz nekik az előfizetővé válásuk évfordulóján.

Tranzakciós e-mailek

Automatizáld a visszaigazoló vagy köszönő e-maileket. Amikor valaki megvásárol egy terméket, vagy bizonyos műveleteket hajt végre, amelyek válaszreakciót igényelnek.

Folyamatos oktatási sorozat

Ha egy e-mail feliratkozó már ismeri a vállalkozásodat, létrehozhatsz olyan e-mail sorozatokat, amelyek célja a feliratkozó mélyebb oktatása. Például küldhetsz egy blogsorozatot egy adott témában, amely hozzáadott értéket teremt és erősíti a kapcsolatotokat.

Onboarding e-mailek megosztása

Az üdvözlő e-mailekhez hasonlóan ezek az e-mailek részletesen ismertetik az emberekkel, hogy mire számíthatnak, ha már feliratkoztak valamire. Például, ha új zeneletöltési előfizetést indítottak, küldhetsz egy e-mailt, amely bemutatja, hogyan működik, milyen gyakran kapnak új letöltéseket, és a legnépszerűbb slágereket.

Események

Ha valaki feliratkozott egy eseményre, hozzáadhatod egy csoporthoz, és küldhetsz neki egy automatikus emlékeztető sorozatot, valamint egy “köszönöm” üzenetet, miután részt vettek az eseményen.. Akár egy összefoglalót vagy felvételt is mellékelhetsz, hogy vissza tudják nézni a kedvenc pillanataikat.

Az ügyfél fejlődésének követése

Kövesd nyomon, hogyan használják az ügyfelek a termékedet, és küldj nekik heti rendszerességgel frissítéseket a fejlődésükről (pl. hány edzést végeztek el, hány szót írtak, milyen közel vannak egy jelvény megnyeréséhez stb.)

Hívd meg az embereket, hogy csatlakozzanak a közösségedhez

Azoknak a feliratkozóknak, akik különösen elkötelezettek a kampányaid iránt, automatikus VIP-hozzáférést ajánlhatsz fel az online közösségekhez.

Automatizáld az utat a sikeres e-mailezéshez

Az e-mail automatizálás nagyon egyszerűen megvalósítható, és hosszú távon sokkal erősebbé teszi üzleti folyamataidat és e-mail eredményeidet! Magasabb megnyitási arányokat és konverziós arányokat fogsz észrevenni, mert az e-mailjeid a tökéletes pillanatban érkeznek a postaládákba. 

Íme az 5 dolog, amit nem szabad elfelejtened, amikor az e-mail automatizálásról gondolkodsz:

 1. 1. Állíts be egy üdvözlő e-mailt: Ezek rögtön megalapozzák az ügyfelekkel való kapcsolatodat, és 33%-kal több hosszú távú elkötelezettséget eredményeznek a márkáddal szemben.
 2. 2. Csábíts új feliratkozókat leadmágnesekkel: Az ingyenes e-könyvek, PDF letöltések vagy e-kurzusok nagyszerű módja az e-mail lista növelésének.
 3. 3. Hozz létre szegmenseket: Oszd fel a feliratkozókat kisebb csoportokra, így célzottabb automatizált kampányokat küldhetsz.
 4. 4. Hódítsd vissza vásárlóidat: Az automatizált, elhagyott kosárra küldött e-mailek a vásárlók 12-15%-át hozhatják vissza.
 5. 5. Használj újraindító kampányokat: Célzott e-mail-sorozatokkal szerezd vissza a feliratkozóid érdeklődését.

Akár teljesen új neked az automatizálás, akár a jelenlegi kampányaidat szeretnéd fejleszteni, ezek az ötletek segítenek abban, hogy az e-mailjeidet (és a bevételeidet) a következő szintre emeld!

forrás: mailerlite.com